Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hverdagshelt med universell appell

«Yi Yi» utspiller seg riktignok på Taiwan, men kunne på mange måter foregått hvor som helst. Der ligger dens store rikdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom et nesten tre timer langt blikk inn i en vanlig middelklassefamilie i Taipei, over en periode på noen uker av dens liv, folder det seg ut et helt livsløp framstilt av tre generasjoner, med gjenkjennelige konflikter for hver især og med dagligdagse situasjoner vi alle står oppe i. Edward Yangs stillfarende, vakre film er i ordets beste forstand universell. To timer og 53 minutter går radig unna.

Ritualer

Han gjør det enkelt og skaper identifikasjon ved å hekte sin samtidsfortelling på merkedager - bryllup, fødsel, død - ritualer folk flest opplever, og han begynner med at familien Jian gifter bort hovedpersonen NJs (Nianzhen Wu) bror.

NJ støter oppskaket på en gamlekjæreste han en gang sviktet, han er stresset over utviklingen i datafirmaet han er ansatt i.

Hans kone har psykiske problemer, datteren Ting-Ting (Kelly Lee) prøver famlende å få orden på et pubertalt følelsesliv og føler skyld for at bestemoren er blitt syk og ligger i koma. Åtte år gamle Yang-Yang (Jonathan Chang), vår helt, blir stadig ertet og knipser evinnelig rare bilder av folks bakhoder.

Ro

Virker det ordinært, er det bare fordi vi alle lever disse livene på våre mangslungne vis. Ved stor detaljrikdom og godt blikk for pussigheter i hverdagen, gjennom karakteriserende hendelser og ekthet i persontegningene, kan vi så å si følge oss selv parallelt med figurene på lerretet.

Små menneskers fremmedgjorthet i forhold til storsamfunnet er et annet element hos Yang. Han visualiserer det ofte ved å se personene gjennom vinduer, som skaper refleks og kontrast. Det er tydelig og enkelt, uten å bli overdrevet. Billedlig byr han ellers på mye rom, oversikt og stilfull fargerikhet.

«Yi Yi» engasjerer raskt og holder siden oppmerksomheten. Den er samtidig fylt av ro, med scener som får tid til å brette seg ut slik episoden kanskje ville gjort det i virkeligheten. Det gir en absolutt behagelig flyt, og et møte med familien Jian vil mange ha mye igjen for.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!