- Hverdagsrasismen er sterkere i Norge enn i Sverige.

Timbuktu er bekymret for de norske forholdene.

RASISME I NORGE: Svenske Timbuktu er bekymret for forholdene i Norge, og mener hverdagsrasismen er sterkere her enn i hjemlandet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RASISME I NORGE: Svenske Timbuktu er bekymret for forholdene i Norge, og mener hverdagsrasismen er sterkere her enn i hjemlandet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet): I det nye nummeret av gratismagasinet Spirit snakker den svenske artisten Timbuktu (37) ut om rasisme.

Hverdagsrasisme Magasinet er å finne ute på gatene i dag, og i det åpenhjertige intervjuet sier Timbuktu at han er spesielt bekymret for forholdene i Norge.

- Det er få steder jeg møter like mye rasisme som i Norge. Hverdagsrasismen er virkelig til stede hos dere. Og jeg opplever den som sterkere enn i Sverige. Om det er på grunn av uvitenhet, sleivspark eller virkelig rasisme vet jeg ikke, sier han til Spirit.  

I et intervju med Dagbladet FREDAG, har artisten tidligere fortalt at Norge «er det eneste stedet jeg har opplevd å bli kalt «nigger» på gata i løpet av de siste ti åra.»

Timbuktu, som egentlig heter Jason Diakité, sier til Spirit at han tror det meste handler om uvitenhet.

- Jeg er veldig opptatt av å få en dialog og en debatt rundt dette. Folk må våkne, forklarer han.

Debatt Tidligere i år fikk artisten mye oppmerksomhet for noe helt annet enn musikken. Timbuktu reagerte sterkt på en stripe av «Pondus»-tegner Frode Øverlis «Rutetid»-serie, der han gjorde satire om kannibaler. Stripen ble trykket i den svenske avisa Metro, og Timbuktu sendte en epost til sjefredaktør Per Gunne.

Der skrev han blant annet at tegneserien «var det mest ufølsomme og nedverdigende jeg har lest i avisa deres.» Til Spirit forteller han at han ble forbannet og lei seg.

- Jeg tror ikke Øverli er rasist, snarere tvert i mot. Og jeg tror heller ikke at han mente å såre og provosere med denne stripen. Det dreier seg rett og slett om at folk ikke tenker seg om, sier han.

Artisten er opptatt av å skape en dialog og debatt rundt temaet, og trekker frem den omdiskuterte «mokkamann»-uttalelsen til Plumbos Lars-Erik Blokkhus under Spellemannsprisen tidligere i år.

DEBATT: Artisten vil ha debatt om rasisme. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
DEBATT: Artisten vil ha debatt om rasisme. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

- Selv om det var idiotisk sagt av de Plumbo-guttene å kalle mine kompiser for mokkamenn, var reaksjonene som kom i etterkant jævlig positive. Det skapte debatt, folk la seg flate og andre var villige til å tilgi. Dere fikk til en konstruktiv dialog rundt hverdagsrasismen, sier han i intervjuet.

Knust av anklagene «Rutetid»-tegneren Frode Øverli har tidligere sagt i en uttalelse at han er knust av anklagene om rasisme.

«Jeg er veldig lei meg for at «Rutetid»-serien som ble publisert i Metro 10. januar har virket sårende og krenkende på lesere. Jeg tar sterk avstand fra alle former for rasisme, og er knust over denne saken», sa han.

Flere norske kjendiser tok Øverli i forsvar. Komiker Harald Eia, dekkgründer Tommy Sharif og komiker Zahid Ali mente tegningen ikke var krenkende.

- Svensker er rare, sa Eia til Dagbladet den gang.

I intervjuet med Spirit forteller Timbuktu også åpenhjertig om oppveksten i Malmö, forholdet til kjæresten og ønsket om barn. Artisten er for tiden aktuell med samleplata «Pusselbitar», som inneholder alle hans største hits.

SPIRIT: Les hele intervjuet med Timbuktu i det nye nummeret av Spirit, som er ute i dag. Faksimile: Spirit
SPIRIT: Les hele intervjuet med Timbuktu i det nye nummeret av Spirit, som er ute i dag. Faksimile: Spirit Vis mer