Hverdagsrasismen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Rasisme» er et ord med sterk konnotativ, dvs. emosjonell mening. Begrepet utløser sterke følelser uansett hvordan påstanden om rasisme begrunnes eller underbygges. «Rasist» er ikke noe man vil ha sittende på seg. Det gjelder politiet i Obiora-saken og ambulansefolkene som forlot Ali Farah i Sofienbergparken. Politiledelsen i Sør-Trøndelag og lederen for Politiets Fellesforbund, Arne Johannesen, har fnyst av påstandene om at det skulle eksistere noe i retning av rasisme blant enkelte i Trondheimspolitiet og som kan bidra til å forklare hvorfor Eugen Obiora døde under pågripelse på sosialkontoret. Johannesen har gått lengst i sitt forsvar av politiet og utelukket at det skulle være råtne epler i korpset. At det skulle være et innslag av rasisme i ambulansesaken er også tilbakevist som ondsinnete påstander.

Men hva er egentlig rasisme? Og er det så usannsynlig at det skal være rasistiske holdninger blant politifolk og ambulansekjørere, slik det sikkert er blant børsmeklere og professorer, ja, blant folk flest?

Det kan være nyttig å skille mellom ulike former for rasistiske holdninger, og mellom slike holdninger og diskriminering, det vil si forskjellsbehandling i praksis. Ved å foreta en slik begrepsoppklaring er det mulig å komme på sporet etter den rasismen som er mest utbredt i vår tid og i vår kultur. Det vi kan kalle hverdagsrasismen eller latente fordommer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer