Hverdagsvarme

Elsi Lund er oslopike fra de fattigfine gårdene mellom øst og vest i byen. Når vi møter henne er det krig, og hun har ennå ikke begynt på skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vi følger henne fram til begynnende pubertet, i det boka toner ut er det rett før hun må gå den tunge gang til trikotasjeforretningen i Geitmyrsveien for å kjøpe sanitetsbind.

Man blir glad i Elsi Lund, slik man gjerne blir i Bjørg Viks personer. For som så ofte før er det et søkende menneske hun presenterer oss for, et menneske som på sitt stillfarne og engstelige vis kjemper for en identitet bortenfor den hun er ment å ha, etter gjeldende normer og fordommer. Elsi er altså en typisk Bjørg Vik-karakter.

Roman

Når man samtidig vet at Bjørg Vik også tidligere har skildret jenter i oppveksten fra omtrent det samme miljøet, aner man at forfatteren med denne boka forlenger noe av sin egen tradisjon. Det blir underordnet at hun forlater novelleformen, og for første gang på 18 år utgir en roman. Noen fornyelse av forfatterskapet er det likevel ikke snakk om.

For det store flertall av hennes lesere vi dette være en garanti i stedet for et problem. Vi er tusener som har lært å sette pris på denne forfatterens helt særegne tone, hennes umåtelige sans for meningsbærende detaljer, hennes kresne miljøskildringer, hennes evne til å hviske oss sannheter mellom linjene. Bjørg Vik er det usagtes mester i nyere norsk litteratur. Og bare så det er sagt: Er man glad i Bjørg Vik, vil man like denne boka. >Hun vil feste grepet om sine tallrike fastelesere. Mer tvilsomt er det om hun vil få så mange nye.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer