- Hverken overgriper eller terrorist

Tore «på sporet» Strømøy frikjent av Kringkastingsrådet.

(Dagbladet.no): Tore Strømøy har fått mye pepper etter sitt program der 17 år gamle Alexander fikk møte sin biologiske mor fra Colombia.

I formiddag ble saken drøftet i Kringkastingsrådet, men der var ikke tonen like skarp.

Rådsmedlem Kine Hellebust mente for eksempel at det er noe «typisk norsk ved å reagere sterkt på vegne av andre».

- De som deltar i Strømøys programmer, kommer til ham for hjelp. Det er aldri sånn at han oppsøker dem, sa Hellebust.

Ville gjort det igjen

Strømøy selv var tydelig oppgitt over debatten som oppstod i etterkant av det omdiskuterte programmet.

- Det er en forferdelig alvorlig sak, og det var vår plikt å ta den opp. Hvis vi hadde lukket øynene for den, hadde vi ikke gjort jobben vår, sa han.

Strømøy var også forbannet på en del av journalistene som har dekket saken.

- Hverken overgriper eller terrorist

- Hvert år har flere deltakere i programmet mitt blitt ringt opp og spurt av andre skrivende journalister om de ble dårlig behandla. Hvorfor bruker de så mye ressurser på meg? Det skulle tatt seg ut om jeg hele tida lagde programmer der jeg spurte intervjuobjekter som ble plassert på forsiden av en avis om de følte seg rettferdig behandlet av avisas journalister. Selv om det sikkert er mye å ta tak i der også, sa Strømøy.

Den populære programlederen angrer ingenting, og sa han ville laget det samme programmet igjen.

- Vi gjør så godt vi kan, og er veldig bra til dette, mente Strømøy.

- Må være forsiktig

NRK-direktør Tormod Kjensjord forsvarte også Strømøy.

- Vi syns alt i alt at programmet er innenfor NRKs etiske retningslinjer. Og jeg kjenner meg ikke igjen av beskrivelsene av Tore som noen overgriper eller terrorist.

Rådsmedlem Finn Egil Holm mente at debatter om Strømøys programmer ofte ender opp med å handle om man liker programformen eller ikke. Nestleder Steinar Ness mente imidlertid at Strømøy uttaler seg naivt når han spør om «det er galt at en 17-åring får møte sin mor» eller «spør om man trenger psykolog for å møte et familiemedlem».

- Poenget er at dette ikke var en adopsjonssak. Hun hadde ikke skrevet under på noe papir, og hadde kjempet i 17 år for å se sønnen sin igjen, forklarte Strømøy.

FRIKJENT: Tore Strømøy får ikke kritikk for programmet der han lot 17 år gamle Alexander møte sin biologiske mor fra Colombia. FOTO: FRANK KARLSEN
FRIKJENT: Tore Strømøy får ikke kritikk for programmet der han lot 17 år gamle Alexander møte sin biologiske mor fra Colombia. FOTO: FRANK KARLSEN Vis mer


Rådsleder Kjellaug Nakkim konkluderte med at programmet ikke brøt med NRKs etiske rammeverk.
- Det har holdt seg innenfor de etiske reglene, men programskaperne må være forsiktige med bruk av barn, uttalte Nakkim.

Hver torsdag sender Dagbladet nyhetsbrevet Kulturavisa. Den inneholder kulturnyheter fra inn- og utland, og er helt gratis.

Motta Kulturavisa:

litteraturavisa kulturavisa
Navn:
E-post: