Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvert bilde består av flere hundre utklipp

Ambisiøs bildebokdebut.

SPENNENDE DEBUTANT: «Månen som ville lyse som ei sol» er inspirert av figurteater og er Elin Grimstads første bildebok. ILLUSTRASJON FRA BOKA
SPENNENDE DEBUTANT: «Månen som ville lyse som ei sol» er inspirert av figurteater og er Elin Grimstads første bildebok. ILLUSTRASJON FRA BOKA Vis mer

ANMELDELSE: «Når eg skin, blir det stilt,» tenker månen melankolsk og undrer hvorfor han ikke er mer som sola. Sola gjør alle glade. «Kvifor stilnar leiken når eg kjem fram?»

Månen er slett ikke fornøyd med å stå i skyggen av sola: Det brygger opp til konflikt mellom de to himmelelementene i bildeboka «Månen som ville lyse som ei sol».

Poetisk tekst
Kurven i fortellingen er tradisjonell, men god: Månen nedtegner sitt problem, legger en plan, og går til aksjon. Han vil vise sola at han skinner like fint som henne.

Men alt går skeis! Han skaper solformørkelse. Ved fortellingens slutt er både månen, sola og leseren litt klokere.

Hvert bilde består av flere hundre utklipp

Elin Grimstads barnebokdebut er finstemt og poetisk. Gjentakelsene i teksten brukes for å skape gjenkjennelse og gir en god rytme til fortellingen. Kunnskap om sola og månens ulike egenskaper og funksjoner, flettes inn.

Under dette laget av harde fakta ligger en mykere moral: Kampen om å være viktigst og best er ikke så relevant. Forskjellighet er verdifullt.

Uskarpt
Illustrasjonene er fargerike og varierer fra det myldrende til det rolige. Bildene er satt sammen av flere hundre små utklipp, og siden fotografert av Grimstad.

Slik kommer noen elementer i fokus, mens andre - de i bakgrunnen - er uskarpe. Denne teknikken fungerer best på de roligere bildene. Inntrykket er at enkelte av oppslagene blir litt rotete og diffuse.

Bokas omslagsillustrasjon er derimot blant de fineste. På forsiden åpnes et rikholdig og vakkert titteskap. Vi inviteres inn i fortellingen, før skapet lukkes på bokas bakside og etterlater leseren fornøyd med reisen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling