«Hvert panel er et befriende freakshow»

«Fagprat» av Flu Hartberg

||| TEGNESERIE: Ingen gjennomgangsfigurer. Nada virkelighetsforankring. Men det mest uberegnelige med «Fagprat» er likevel humoren.

Latterbomber og blødmer står side ved side. Ikke bare dét: Ved første gjennomlesning humrer jeg av vitsetegninger som neste gang bare er flaue, mens poenger som i utgangspunktet er platte bryter ned motstanden og etterlater meg forsvarsløst lattermild.

Absurd
Virkestoffet ligger selvfølgelig i tegningene. Figurer utstyrt med ville blikk, abnorme fakter og monstrøse proporsjoner presenterer hverandre for sine små bekymringer og vrangforestillinger.

«Hvert panel er et befriende freakshow»

Hvert panel er et befriende freakshow, der skapningene ser ut som de er fanget i den absurde tegningen og forsøker å forklare sin situasjon med et komisk overivrig alvor.

Konseptet «Fagprat» dukket først opp som helsides tegninger i de hjemmesnekrede antologiene til tegneseriekollektivet Dongery. Med sin hemningsløse eksperimentvilje, dedikasjon og gjennomgående absurde humor, er Dongery-gjengen det mest stimulerende tilskuddet i norske tegneserier de siste ti årene, og Flu Hartberg er det mest produktive medlemmet.

Et eget stensilert hefte med hans «Fagprat» var blant høydepunktene fra leiren før de alle fikk innpass i etablerte blader og forlag og «Fagprat» av økonomiske hensyn «måtte tvinges inn i konformitetens stripeformat», som Hartberg skriver i etterordet.

Serien går nå fast i Dagbladet, som vitsetegninger i stripeformat.

Brutalt surrealistisk Det er disse som samles i boka, sortert i klassiske kategorier som etikk, arbeidsliv, kosthold, rus og reiseliv, som en kontrast til det utflytende innholdet. Jeg skulle helst sett en bok hvor også eldre ting var med. «Fagprat» spriter opp avisa, men i store doser merker man at stripeformatet av og til hemmer det uhemmede konseptet.

Serien er morsomst på sitt mest brutalt surrealistiske, og ved hvert snev av satire eller normalitet tappes humoren.

Men uansett hva han gjør knuser Flu Hartberg stripeformatets konformitet til matjord. Derfor er «Fagprat» et like sjukt som friskt pust.

«Hvert panel er et befriende freakshow»

LES INTERVJU: - Da tok jeg det rælet her og prøvde å lage en kommersiell stripe