Hvilke forfattere får mest penger?

To sakprosaforfattere vil bli med i en skjønnlitterær forfatterforening.

MISLYKKET FORSØK: Verken Ivo de Figueiredo (bildet) eller Morten Strøksnes lyktes i å bli medlem i Den norske forfatterforeningen. De mener foreningen er feig når den nekter dem adgang. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
MISLYKKET FORSØK: Verken Ivo de Figueiredo (bildet) eller Morten Strøksnes lyktes i å bli medlem i Den norske forfatterforeningen. De mener foreningen er feig når den nekter dem adgang. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

To hederskronte norske sakprosaforfattere, Ivo de Figueiredo og Morten A. Strøksnes, forteller i en kronikk i gårsdagens Aftenposten hvordan de har utfordret det norske, litterære systemet - og tapt.

De to, som naturlig nok er medlemmer av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, har søkt om medlemskap i Den norske Forfatterforening (DNF). Men deres trojanske hest er avvist, søknaden er avslått. Dette later de som om de er svært overrasket over. Er de veid og funnet for lette? Er de «uekte forfattere»? Har de et belastende B-stempel på sine panner?

Alt dette er retorikk. De vet at det ville vakt svært stor oppsikt dersom de var blitt innvilget medlemskap i DNF. Hvorfor? Fordi de rett og slett ikke er skjønnlitterære forfattere. Deres fag er ikke diktning. De er verken poeter, novelle- eller romanforfattere. Riktignok fører de som sakprosaforfattere et språk som går flere skjønnlitterære forfattere en høy gang.

Men deres temaer er hentet fra virkeligheten og historien, ikke fra et fantasiskapt univers. Enhver som sysler med litteratur, vet at det går et skille her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer