DEBATT

DEBATT: Nordmenn i utlandet

Hvilke nordmenn skal vi hjelpe?

Vi bør ha en større prinsipiell diskusjon om hvem, når og hvorfor norske myndigheter skal eller bør hente hjem norske statsborgere.

HJEM: Hvilke nordmenn bør hjelpes i utlandet? Heidi Nordby Lunde etterlyser en prinsipiell debatt i etterkant av at IS-kvinnen og barna hennes hentes hjem. Foto: Privat
HJEM: Hvilke nordmenn bør hjelpes i utlandet? Heidi Nordby Lunde etterlyser en prinsipiell debatt i etterkant av at IS-kvinnen og barna hennes hentes hjem. Foto: Privat Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Når debatten om den ene norske IS-kvinnen som nå blir hentet hjem har lagt seg, så bør vi ha en større prinsipiell diskusjon om hvem, når og hvorfor norske myndigheter skal eller bør hente hjem norske statsborgere.

Det er i dag mange norske barn som bor i utlandet med sine foreldre, som antakeligvis burde blitt hentet hjem for sitt eget beste, noe den norske Sjømannskirken sikkert kan bekrefte. Likevel gjør vi det ikke.

Men vi hentet hjem Joshua French, som ikke bare lever i frihet, men har vært på foredragsturne om sine opplevelser i Kongo. Hvorfor?

Fordi på samme måte som vi ikke lar norske barn dø i en flyktningeleir, så ønsker vi heller ikke at norske borgere skal bli utsatt for dødsstraff i stater der man mildt sagt kan stille spørsmålstegn ved kvaliteten på rettsstaten og om dommen er proporsjonal med handlingen, sett med norske øyne.

Det er dette som har vært problematisk med utsendelsen av Mulla Krekar, som de fleste av oss er enige om at burde vært sendt ut for lenge siden. Men uten forsikringer om at han ikke blir idømt dødsstraff, så sitter det langt inne å sende en mann inn i det vi antar kan være den sikre død.

Når det gjelder norske statsborgere som bidrar til eller aktivt deltar i krigsforbrytelser, så bør vi derfor vurdere om vi aktivt skal hente dem hjem, for å straffeforfølge dem her. Dette strider mot dagens norske holdning, der vi primært ønsker krigsforbrytere dømt der forbrytelsen har funnet sted. Det er det gode argumenter for, blant annet at vi mister tilgang til vitner og beviser.

For selv om Norge har bedre lovgivning på dette området enn våre naboland, har vi alltid en risiko for straffefrihet i en rettsstat, særlig uten tilgang til nettopp vitner og beviser. Men i svake rettsstater og krigsherjede land, så kan det å la dem være igjen like gjerne gi krigsforbrytere et liv i frihet, som at det kan medføre uproporsjonale straffer og summariske retterganger.

Uansett dumper vi norske statsborgere på en stat som neppe har invitert dem inn, snarere det motsatte.

FrP har rett i at det blir feil å sammenligne det å sende kriminelle asylsøkere og innvandrere ut av Norge, med å aktivt hente noen hjem. Men Norge tar kostnaden for å sende de kriminelle ut. Det kan være at vi også bør ta kostnaden for å hente norske statsborgere mistenkt for krigsforbrytelser hjem.

Jeg setter ingen større skiller mellom de som har bidratt til eller aktivt deltatt i krigsforbrytelser. Å reise fra Norge og slutte seg til IS er et aktivt valg som du må ta ansvar for, uansett om du bare har vasket sokkene til mannen din. Det er ikke bare å legge til rette for at han kan torturere, voldta og drepe, det er å legitimere og sanksjonere hans handlinger. Jeg finner ingen tilgivende punkter for den norske IS-kvinnen og hennes handlinger.

Å bare la våre statsborgere være igjen, kan også være å bite oss selv i halen. På et eller annet tidspunkt kan de komme tilbake eller kontakte sitt nettverk i Norge, og dermed utgjøre en sikkerhetsrisiko i Norge. Eller de kan bli værende som en sikkerhetsrisiko i land Norge mest sannsynlig kommer til å være en aktiv bidragsyter til å gjenoppbyggingen av.

Er det virkelig i norsk interesse å la de få straffefrihet ved å bli værende, og fortsatt være en sikkerhetsrisiko utenfor vår kontroll?

For de USA-elskende Trumpistene, som neppe tilhører venstresida, eller partiet Høyre, så ville det å hente krigsforbrytere hjem være å følge USAs og Trumps anbefalinger. Hvis det er et argument for noe som helst.

For oss andre, så mener jeg at norske interesser skal settes fremst. Det er ikke sikkert at å overlate norske krigsforbrytere til mulig straffefrihet i andre land, der de kan gå under jorden og komme tilbake på norsk jord uten at vi vet det - eller utgjøre en sikkerhetsrisiko i sårbare stater som vi er involvert i oppbyggingen av, er i norsk interesse.

Jeg mener dette fortjener en større prinsipiell politisk debatt i det politiske Norge, ikke bare blant regjeringspartiene.

IS-KVINNEN: Kan en IS-kvinne velte regjeringen? Det var tema for «Debatten» på NRK, hvor Erna Solberg svarte for seg. Bilder fra NRK. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer