Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Langtidsplanen for forsvaret

Hvilke planer har Trump med oss?

US Marines, utstasjonert på Ørlandet i Trøndelag, blir for USA enda en ny militærbase. Den kommer neppe med Donald Trump som president.

NY SJEF: Sannsynligheten for at utplasseringen av US Marines på Ørlandet i 2017 skjer med Donald Trump i posisjon er liten, mener artikkelforfatteren. Her er Trump med kona Melania i Palm Beach, Florida, nyttårsaften. Foto: AP / NTB Scanpix
NY SJEF: Sannsynligheten for at utplasseringen av US Marines på Ørlandet i 2017 skjer med Donald Trump i posisjon er liten, mener artikkelforfatteren. Her er Trump med kona Melania i Palm Beach, Florida, nyttårsaften. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

20. januar gjør Donald Trump sitt inntog som USAs president. Hans forsvarsminister blir James Mattis. Den pensjonerte generalen går under navnene «krigermunken» og James «Mad Dog» Mattis. Hvilken forsvarspolitikk vil han komme til å føre?

PROFESSOR: Noralv Veggeland.
PROFESSOR: Noralv Veggeland. Vis mer

Som med alt annet Trump har uttalt seg om er det ikke så lett å bli klok på hans mange selvmotsigende politiske utspill i forkant av sin tiltredelse. Han vil bli venn med Russland. Han vil innføre straffetoll og svekke Kina ved ikke å ratifisere frihandelsavtalen for Stillehavsland, TTP, – som Kina slett ikke er en del av, og han vil at Nato-land skal betale og investere mer i eget forsvar.

Det siste er ikke så underlig. USAs nasjonalbudsjett var i 2015 på samlet 1.11 tusen milliarder dollar. Av dette ble hele 54 prosent brukt på forsvaret, Nato og utvikling av nye våpen, inkludert rakettsystemer og oppdatering av atomvåpen.

Konkret brukte USA 598.5 milliarder dollar til militære formål og globale strategier – og ligger selvfølgelig dermed suverent på topp i denne sammenhengen i verden.

Dessuten viser Ricard Moser, en velkjent amerikansk politisk kommentator, til at USA fører krig eller er forberedt på krig verden over. Han og andre har talt opp, og påviser 700-800 militære hovedbaser plassert i ulike land i Asia, Afrika, Sør-Amerika og Europa (Russland har bare to utenfor sine grenser – i Syria).

I dette systemet av imperiale US-interesser er det at den nye Langtidsplanen for Forsvaret fra 2016 fra vår høyreregjering skal integrere oss tettere til USA gjennom Nato enn hva vi allerede er.

Utplasseringen av US Marines på Ørlandet i 2017 blir for USA en ny militærbase i nord – hvis utplasseringen skjer med Trump i posisjon? For sannsynligheten for dette er faktisk liten. To forhold går i retning av det siste: Trumps budsjettinnsparing og basens nærhet til og trussel mot Russland impliserer en slik beslutning fra Trump – som vil søke vennskap med Putin.

Gjennom Artikkel 5 i Natopakten om gjensidig støtte og forsvar medlemslandene imellom i tilfelle krig og konflikt skal norsk sikkerhet og forsvarsevne trygges. Artikkel 5 fastslår altså at et angrep på et medlemsland er et angrep på hele alliansen. USA er denne artikkelens uoffisielle garantist – så lenge det tjener supermaktens globale strategi.

Men Regjeringen stoler på USA, og underordner seg dens globale makt i langtidsplanen. Det synes trygt. Det skal gi kampkraft og bærekraft, som det heter i planen. Trumps lovede nye forsvarspolitikk kommer til å rokke ved denne ensidige og farlige «kamp- og bærekraften». Sikkert er det at vi trenger en ny og kritisk forsvarspolitikk

Det må ikke overses at USA har 7-800 militære baser rundt omkring i alle verdens hjørner for å sikre deres interesser. Det store spørsmålet er hvilke interesser Trump vil satse på for å oppfylle sin lovnad om å gjøre USA «great again». Det vet vi bare litt om. Vi trenger en kritisk debatt om framtidig norsk forsvarspolitikk bort fra den stille partipolitiske konsensus i Stortinget.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media