Hvilke seriefinaler er tv-historiens verste?

Huffington Post kårer.

TRAGIKOMISK DEXTER: «Dexter» hadde både opp- og nedturer gjennom åtte sesonger. Tv-kritikerne var dog skjønt enige om at siste episode var et lavmål i seriens historie. FOTO: PROMO
TRAGIKOMISK DEXTER: «Dexter» hadde både opp- og nedturer gjennom åtte sesonger. Tv-kritikerne var dog skjønt enige om at siste episode var et lavmål i seriens historie. FOTO: PROMO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NB: Denne saken inneholder små avsløringer om sisteepisodene av serier som «Dexter», «Lost» og «The Sopranos» (men vi har prøvd å ikke ødelegge all moro).

(Filtermagasin.no): Tv-serieavslutninger er vanskelige greier - sist aktualisert ved tv-serien «Fargo», som ble avsluttet i forrige uke. Mens anmeldelsene av de første episodene var tidvis glødende, var meningene mye mer delte om hvordan den ble rundet av.

Og det er på langt nær første gang at en serieavslutning skaper debatt.

Huffington Post har nå kåret de verste eksemplene på lite tilfredsstillende seriefinaler, i tilfeldig rekkefølge.

Og som listen viser — også gode tv-serier kan ha dårlige avslutninger.

Tonedøv sitcom «How I Met Your Mother» hadde sin siste episode i april, og avsluttet med det ni år med sitcom-historie.

ANTIKLIMAKS: «How I Met Your Mother» skapte sitcom-historie gjennom ni sesonger. Sisteepisoden var imidlertid et ordentlig antiklimaks. FOTO: PROMO
ANTIKLIMAKS: «How I Met Your Mother» skapte sitcom-historie gjennom ni sesonger. Sisteepisoden var imidlertid et ordentlig antiklimaks. FOTO: PROMO Vis mer

Endelig fikk vi vite hvem moren var, men kritikerne var ikke fornøyd.

- Etter ni lange år snublet serieskaperne i finalen og presenterte en tonedøv konklusjon som kastet årevis med karakterutvikling til siden og behandlet moren som en engangstanke, skriver Huffington Post-blogger Claire Fallon.

Serien hadde blitt litt bundet av at alt materialet med hovedpersonens barn var blitt spilt inn for ni år siden, og til slutt ble konklusjonen uunngåelig — selv med alt manusforfatterne hadde skrevet inn i serien etter hvert. 

- På grensa til dritt «Lost» er en annen serie gjerne kjent for å ha strukket ut eksistensgrunnlaget sitt over litt for mange år. Historien hadde skapt mange spørsmål gjennom sesongene, og avslutningen gjorde lite for å besvare disse.

- Manusforfatterne virket mindre interessert i å skape klarhet i ubesvarte spørsmål, og gikk istedet for å få engasjerte seere til å gråte, skriver Huffington Post-journalist Maddie Crum.

Men her er det kanskje ikke avslutningen som er det verste. Selv serieskaperne Damon Lindelof og Carlton Cuse har angret på noen av episodene. Husker du den gangen Jack dro til Thailand?

KONTROVERSIELL: Slutten på «The Sopranos» er både ansett for å være et høydepunkt og et lavmål i tv-historien. FOTO: PROMO
KONTROVERSIELL: Slutten på «The Sopranos» er både ansett for å være et høydepunkt og et lavmål i tv-historien. FOTO: PROMO Vis mer

- Vi gjorde 121 timer med «Lost». Kanskje var 15 eller 20 av dem under pari, på grensa til dritt, sa Lindelof i et intervju i mai. 

Fæl twist «Dawson?s Creek» var epokegjørende innen tenåringsdramaet på tv på tidlig 2000-tall. Serien skapte sterke karakterer, og viste at også pene folk på tv kunne være stygge når de gråter.

- På slutten av sesong seks virket det endelig som om figurene jeg hadde kjent og kjær fikk sin happy ending. Men så måtte skaperne kaste en fæl twist, skriver blogger Leigh Wingus.

Serien skulle egentlig ha sluttet på episode 22, men fortsatte én episode til — der seriens skaper Kevin Williamson kom tilbake etter noen års pause fra serien.

- Jeg har alltid angret på den første timen av den siste totimers-episoden. Vi gikk tom for tid. Jeg skrev den første timen, og så måtte de filme den mens jeg skrev den andre, sa Williamson i et intervju med EW tidligere i år. 

Dexter til skogs «Dexter» hadde både opp- og nedturer, men de fleste tv-kritikerne er skjønt enige om at bølgedalen aldri var dypere enn i siste episode.

- Selv om han elsket Hannah og hadde Harrison å leve for, så kunne Dexter aldri forandre seg — han er den han er, skriver Leigh Blickley om seriens siste episode — hvor spørsmålet om hovedpersonen lever eller dør blir besvart.

HOLDT IKKE DISTANSEN?: Sisteepisoden av «Fargo» fikk ikke like unison ros som de første episodene. FOTO: PROMO
HOLDT IKKE DISTANSEN?: Sisteepisoden av «Fargo» fikk ikke like unison ros som de første episodene. FOTO: PROMO Vis mer

MTV-serien «The Hills» (2006-2010) var en realityserie — eller kanskje heller en «reality»-serie. Den manusbelagte virkeligheten fra Beverly Hills er en ekte «guilty pleasure» og kickstartet en ny realitybølge.

Serien sluttet med en slags bekreftelse på at manuset eksisterer, og Jessica Toomer i Huffington Post var slett ikke fornøyd:

- Å vite at noe er falskt, og så få det bekreftet er to ulike ting. Vi vet alle at foreldrene våre har sex, men vil noen av oss at de skal sette seg ned med oss for å snakke nært om hvordan de danser horisontal masurka hver kveld? Nei! Noen ting er best usagt, MTV!

Kontroversielle Sopranos «The Sopranos» var viktig for tv-historien. Og historien om den aldrende mafiabossen og hans kamp gjennom egne og andres problemer er nydelig tv. Men avslutningen var brå og nådeløs, 10 sekunders svart skjerm som hjalp Journey-låta «Don?t Stop Believin?» til nye høyder.

Meningene om «The Sopranos»-slutten er delt, og mange ser den som et mesterverk. Men ikke Bill Bradley i Huffington Post:

- Om du virkelig ville se på en svart skjerm og høre på Journey, så trenger du ikke et HBO-abonnement. Det var derfor de oppfant iPod og å være fattig.

Hvilken tv-serie-avslutning hater du? Eventuelt elsker du å hate? Og hvorfor?

Lik Filter på Facebook og få nyheter om film og serier servert rett i din newsfeed.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer