FUSKERNE: De som fusker, er de som sliter mellom å veie opp risikoen for å bli avslørt med risikoen ved ikke å levere. Det er to personlighetsfaktorer som er sentrale her: Planmessighet (Conscientiousness) og nevrotisisme eller (for oss som har følelse for kommersialisering) Følelsesmessig stabilitet (Neuroticism). Foto: Tom Stalsberg
FUSKERNE: De som fusker, er de som sliter mellom å veie opp risikoen for å bli avslørt med risikoen ved ikke å levere. Det er to personlighetsfaktorer som er sentrale her: Planmessighet (Conscientiousness) og nevrotisisme eller (for oss som har følelse for kommersialisering) Følelsesmessig stabilitet (Neuroticism). Foto: Tom StalsbergVis mer

Hvilke skribenter er det som plagierer?

Terapeut og hodejeger forklarer via personlighetsfaktorer.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Sommerens avsløringer av diverse skribenter som har bedrevet utstrakt form av plagiering gir rom for mange spørsmål, blant annet: Hvorfor plagiere når det er så lett å bli avslørt?

I 2002 ga intelligensforskeren Robert J. Sternberg ut ei artikkelsamling hvor han stilte spørsmålet om hvordan smarte folk kan være så dumme. Alle artiklene unntatt én nevner en amerikansk president og sigarene hans. Det står ingenting om plagiering, men det står likevel en god del om hvorfor smarte folk gjør ting dumme.

Det nesten alle bidragsyterne er enige om, er dette: De gjør det fordi de har sluppet unna med det før.

Snarveier

Gammel vane er vond å vende: På vei til mer makt er det ikke uvanlig å ta snarveier. En hvit løgn, ei uholdbar unnskyldning, et argument man vet ikke er riktig men som man vet motparten ikke har tid til å sjekke. Alle prøver seg, men noen blir ikke tatt. De som ikke blir tatt, prøver seg igjen. De som ikke blir tatt denne gangen heller, prøver seg nok en gang.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn