Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvilke vestlige verdier?

VESTLIGE VERDIER: Kristine Moody i nyhetsmagasinet Memo avslører en arroganse og kunnskapsløshet som ikke er en redaktør verdig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skrives og ytres mye dumt i den norske offentligheten. Som oftest er det best å bare la de blinde og døve kakle i andedammen sin og ikke kaste bort energi på stupidé og vulgære meninger. Andre ganger blir det tvingende nødvendig å reagere. Spesielt når en redaktør for et nytt norsk magasin (utgitt av Magasinforlaget AS, som er en del av Avishuset Dagbladet; red.anm.), skal lanseres som en ny stemme i offentligheten og presterer å avslutte sin første leder med følgende dumheter: «Noen ganger er vestlige verdier best. Det er ingen grunn til å være flau over det. Men det er heller ikke noen grunn til å ikke ønske flere pakistanere velkommen her til lands. Bare de vet en ting når de kommer: Noen ganger er vestlige verdier best.» Det er mulig Kristine Moody forsøker å kaste ut et provoserende agn til de av oss med en annen politisk holdning enn henne selv i et forsøk på å være det hun mener er politisk ukorrekt, selv om det ikke finnes noe mer politisk korrekt enn å nettopp refse ikke-vestlige innvandrere for å ikke være vestlige nok.

JEG BITER GJERNE på agnet selv om nivået på provokasjonen likner mer på Bård og Haralds «Kjør debatt» i Lille Lørdag. Og grunnen til at jeg velger å bite er fordi utsagnet er en grov fornærmelse mot Norge, det norske folk - endog hele den globale offentlighet, og er med på å bidra til at Norge får et enda dårligere rykte enn nasjonen allerede har internasjonalt, med et politisk reaksjonært parti som Fremskrittspartiet i full medvind, «modige» redaktører som Vedbjørn Selbekk og fremsynte forfattere som Roy Jacobsen og Anne B. Ragde.Jeg hadde store forventninger til Moody som redaktør da jeg hørte at hun hadde arbeidserfaring som næringslivsjournalist i Financial Times nyhetsbyrå i London. En avis som er preget av dyktige og kunnskapsrike medarbeidére med ulik bakgrunn. Men Memo skuffer stort både med leder og ved å skrive om den såkalte sosiale bomben vi muslimske innvandrere representerer. Ved å bruke spalteplass på en forslitt sosial problemstilling og begrepet vestlige verdier avslører redaktør Moody en arroganse og kunnskapsløshet som ikke er en redaktør verdig. Det er intet mindre enn utrolig at hun lirer av seg en så forslitt klisjé som «vestlige verdier».

DET HADDE DESSUTEN vært nydelig om Moody kunne forklare hva hun mener er vestlige verdier? Og er det ikke slik at vesten har hatt en unik mulighet til å utvikle disse rettighetene nettopp fordi vestens velstand gjennom hundrevis av år er bygget på grov utnyttelse av nettopp de samme landene som ikke har muligheter til å fremme demokrati, ytringsfrihet og menneskerettigheter fordi i all hovedsak vestlige interesser står bak og hindrer denne utviklingen?Og kanskje Moody kan fortelle om vestlige verdier til de 8000 muslimske mennene som ble massakrert i Srebrenica av serbere? Så vidt jeg vet befinner Balkan seg i vesten? Og Milosevic var vel fra Vesten? Og Holocaust var også så langt jeg vet en europeisk idé. I likhet med flere av verdens verste forbrytelser mot menneskeheten. Og hvorfor ikke trykke opp noen løpesedler og dele dem ut til den løslatte Moazzam Begg og de andre fangene i Guantánamo Bay? Der noen av de arresterte som sitter inne begikk den feilen å være kokker for Taliban?

ELLER HVA MED de irakiske krigsfangene som er blitt grovt ydmyket og torturert av amerikanske soldater i Abu Ghraib? Kanskje de vil omfavne vestens tolkning av menneskerettigheter? Og ikke minst vestens definisjon av demokrati som blant annet inkluderer systematiske løgnkampanjer og desinformasjon for å berede grunnen for en urettmessig invasjon av et annet land fordi de angivelig har gjemt masseødeleggelsesvåpen? Eller hva med å spre det glade budskap til de tusenvis av muslimske mennene som blir utsatt for vilkårlig fengsling uten tiltale i Storbritannia fordi de går med en ryggsekk? Eller hva med å ringe familien til den brasilianske elektrikeren Menendez som det britiske politiet skjøt og drepte? Eller kanskje Moody kan fortelle om vestlige verdier til afghanerne som blir drept en masse av såkalt fredsbevarende styrker fordi deres eneste feil er at de nekter å underlegge seg verken USA eller i sin tid Sovjet?

OG UNNSKYLD OSS hvis vi muslimer reagerer fordi noen danske tegnere med vitende og vilje tråkker på det vi holder kjært. Vi er egentlig blitt vant til den kulturelle overlegenhet vesten viser ved å kjøre over oss med sin forakt for alt som er hellig. Og for all del: Ikke takk oss muslimer for at vi forsøker å utfordre de utslitte og tomme verdiene med et nytt innhold som inkluderer reell respekt, ektefølt toleranse og ytringsfrihet med ansvar. I stedet skal vi hoppe og logre med halen som veloppdragne pudler og takke for at vi har blitt opplært til å sette pris på vestlige verdier. Men Moody har kanskje glemt at når de svakeste i et samfunn latterliggjøres er det som oftest ikke ytringsfrihet, men undertrykkelse? Det handler ikke om å være politisk korrekt når mennesker ber om at det bør være grenser for ytringer, det vitner heller om ansvar og klokskap. Det handler om å skape et sivilisert samfunn der alle får plass. Tvil, refleksjon og rettighetstanker er ikke vestlige oppfinnelser.

MOODYS KRAV TIL pakistanere er også helt forunderlig. De utgjør en av de største innvandrergruppene i Norge, og blant annet Storbritannia og forsøker å bli godt integrerte i begge land. I Storbritannia er det stadig flere pakistanere som er blitt del av den høyere middelklassen ved å oppnå gode stillinger som journalister, leger, advokater, politikere. Det samme er i ferd med å skje her i Norge. Hvorfor bør de legge seg på minnet at vestlige verdier er noen ganger best? På hvilket vis har de vist at de er på kollisjonskurs med Moodys ulne definisjon av vestlige verdier? Hvilke ikke-vestlige (og dermed mener kanskje Moody uønskede eller «farlige»?) holdninger og handlinger er det Moody og Memo har sett fra den pakistansk-norske delen av Norge som gjør det så viktig å innprente i dem at «vestlige verdier noen ganger er best»? I den grad pakistanere ikke klarer å omfavne vestlige verdier har det kanskje noe å gjøre med at de også er utsatt for grov diskriminering?Moodys krav til kunnskap kommer parallelt med Nederlands ønske om å innføre en kunnskapstest for sine nye landsmenn der de blir tvunget til å se på homofile kysse og svare på hva de synes om toppløse kvinner. Det har aldri plaget meg, og jeg skulle ønske homofili, internasjonalt, ble akseptert, men jeg kan ikke avkreve av noen at de må akseptere det. Og man trenger ikke være muslim for å mislike synet av toppløse kvinner. Bluferdighet anses for å være en menneskelig reaksjon. Det er mange Moody kan spre budskapet om vestlige verdier til. Men først burde hun ta seg et grunnleggende kurs i historie. Hennes visjon om en verden der vi underkaster oss de samme innholdsløse verdiene er skremmende og ignorant i 2006.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!