Kommentar: Dante-oversettelsene

Hvilken Dante skal vi kaste?

De to nye oversettelsene av Dantes «Inferno» er anmeldt i flere medier. Men ingen forteller oss hvilken bok vi bør lese.

INFERNO: Slik så kunstneren William-Adolphe Bouguereau for seg Dante og Vergil i en scene fra Dantes «Inferno», malt i 1850. Foto: WIKIMEDIA COMMONS
INFERNO: Slik så kunstneren William-Adolphe Bouguereau for seg Dante og Vergil i en scene fra Dantes «Inferno», malt i 1850. Foto: WIKIMEDIA COMMONS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nå har vi fått et helvete som kan måle seg med hvilket det skal være, skriver Trond Berg Eriksen i Morgenbladet 9. februar, i en diger anmeldelse av Erik Ringens gjendiktning av Dantes «Inferno». Men hvordan skal det «måle seg»?

Vi kunne forvente at nettopp professor Eriksen, som til og med har signert en oversettelse fra komplisert 1500 talls-italiensk, Machiavellis «Fyrsten», ville «måle» verket, ved å ta fram passasjer som er vanskelige og som har fått ulike løsninger i de fem andre oversettelsene han viser til. Men nei, ikke ett eneste eksempel gir han.

Erik Ringens innsats burde i alle fall akkurat nå måle seg med den andre ferske Dante-oversettelsen, utført av teolog Asbjørn Bjornes, med forord av hans andakt-kompanjong Henrik Syse. Dette er en annen slags utgivelse enn Ringens slanke gjendiktning, med et fortolkningsapparat av store dimensjoner. I likhet med Vårt Lands seks siders oppslag om Dante nylig, virker det som om Bjornes skal re-kristne Dante og gjøre middelalderteologi aktuell i dagens åndelige streben. Holder det? Eriksen kan kanskje også si noe om dette, om han skal skrive om oversettelsene, ikke bare om Dante.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer