Hvilken fotballhelg!

Like bra at sommerværet svikter. La oss håpe det regner neste uke også. For da skal det spilles semifinaler og finale.

Nederlands 6- 1 over Jugoslavia fikk stemningen i taket. Men da Italia trygget seieren over Romania lørdag kveld, holdt jeg på å sovne. TV2s ekspertkommentator Ivar Hoff var borte i lange perioder, og Ernst A. Lersveen hørtes ut som han strevde med å holde seg våken.

La gå at det ble kjedelig mot slutten. Men vi forlanger mer av kommentatorer enn at de grynter en og annen halvkvedet setning, en gang iblant. Når det ikke skjer noe på banen, øker kravene til tv-kanalenes utsendte. Da er det de som skal underholde oss.

Hoff og Lersveens ensformige mas, i kamp etter kamp, om innbytter Del Piero, har dessuten vært ganske slitsomt. Italias trener har større innsikt. Dino Zoff satset på Inzaghi og Totti, og Italia er i semifinalen. Ivar Hoff bør bli hjemme neste gang.

Førsteklasses

Fire fotballkamper i løpet av en kjølig junihelg er ikke mer enn passe for mange av oss - når vi slipper å spille sjøl.

Under dette fotball-EM er vi blitt riktig bortskjemte. Kvaliteten på tv-produksjonene har vært førsteklasses, med tette nærbilder og repetisjon av hver scoring fra fire forskjellige vinkler.

Sjelden har jeg sett bedre fotball, og aldri har jeg sett fotball bedre på tv.

Digitalt

Det skyldes også at jeg tok forberedelsene på alvor: Før EM kvittet jeg meg med det analoge satellittanlegget og investerte noen tusenlapper i en digital mottaker. En ny og bedre tv skaffet jeg i fjor. Mens ekspertene snakker om bredbånd, sender både NRK og TV2 digitale programmer over satellitt. Bildene er knivskarpe og lyden upåklagelig.

Den eneste ulyden er det kommentatorene som står for, og én Scheie gjør som kjent ingen sommer. Tre kamper gjenstår, og la oss håpe at de som skal kommentere ikke sluntrer unna, men tar treningsøktene på alvor og stiller i sin beste form.

Heldigvis er tv-klovnene Mini og Davy reist hjem, men Nils og Ronny holder dessverre fortsatt på. Den eneste spilloppmakeren jeg vil savne er unge Tor fra Klæbu: Følge' du itj me', eller?

Nå tror jeg det beste laget vinner, og dessverre blir det ikke Spania. For det hadde jo vært typisk norsk: å kunne skryte av å ha slått europamesteren, neste gang vi er på sydenferie.