Hvilken heks!

«Which Witch 2008» føles ny og frisk.

MUSIKAL: Melodiene er de samme, sterke, som da Dollie-musikalen gikk i London i 1992. Men de musikalske arrangementene er nye, tekstene er nye, og handlingen er i stor grad snudd om på.

Maktkamp

I et univers der hekser, hespetrær og skinnhellige herremenn dominerer, står den uskyldige Maria (Gjermundsen Broch) for både naivitet og normalitet. Begge deler skal raskt forandres.

Når Maria oppdager kjærligheten, oppdager hun også hykleri. Det får henne til å utvikle sin egen vilje, men samtidig trenger hun tid før hun innser det vi i publikum raskt har forstått. Vi kan si det på «nynorsk»: Det er mer enn en bokstav som skiller «witch» og «bitch». Selv er den forelskede ungjenta ren av hjerte. Men rundt henne pågår en maktkamp og et intrigespill hun ikke kan hjelpe for at hun blir en del av.

Heidi Gjermundsen Broch spiller rollen med troverdighet og innlevelse. Hun forhekser oss med sitt nærvær. Men Gjertrud Jynge er henne en verdig motstander. I rollen som biskopens eiesyke søster Anna Regina manipulerer hun både sin bror og hans kollegium, parodisk ondskapsfull, like ned til den frekke detaljen med giftkorset rundt halsen. Også musikalsk står motsetningene godt mot hverandre: Jynges dype, mørke røst danner en interessant kontrast til Gjermundsen Brochs klare, variasjonsrike sangstemme.

Kvinnekamp

Paul Ottar Haga kommer nærmest i bakgrunnen, i rollen som den forelskede og forvirrede biskop Daniel. Vel gir han rom for tvil og nyanse i sin rolletolkning, men det er ingen tvil om at det er kvinnene rundt ham som kontrollerer ham. Mennene bedriver sin politikk og sin tro. På overflaten er det de som regjerer verden.

Handlingen er lagt til en tid der tro er politikk og presteskapet de mektigste politikerne som finnes. Men det er kvinnene som er de aktive. Det er de som føler og som lar sine følelser styre hva de gjør. Det er disse følelsene som skremmer og narrer de herskende herrer. Derfor blir det også disse følelsene som styrer det som skjer.

HVILKEN HEKS!: Heidi Gjermundsen Broch trollbinder i rollen som Maria, den uskyldig anklagede heks. Paul Ottar Haga i bakgrunnen. Foto: SCANPIX
HVILKEN HEKS!: Heidi Gjermundsen Broch trollbinder i rollen som Maria, den uskyldig anklagede heks. Paul Ottar Haga i bakgrunnen. Foto: SCANPIX Vis mer

Kvinnetrioen bak - regissør Hilde Andersen, koreograf Un-Magritt Nordseith og scenograf Milja Salovaara (som også har hatt ansvaret for kostymedesignen) - motbeviser samtidig alle påstander om at kvinne er kvinne verst. Samarbeidet de tre imellom virker magisk motstandsfritt, helhetlig og harmonisk. På samme måte glir musikk og tale glatt og lett over i hverandre.

Det gjør hekseoperaen anno 2008 til en helhetlig teateropplevelse. Den føles både ny og frisk.

Hvilken heks!