Hvilken kurs i utenrikspolitikken?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JAGLAND kunne i sitt innlegg i Dagbladet på onsdag fortelle oss at det ikke kom til å bli mange forandringer i utenrikspolitikken med en ny sosialistisk regjering fra Ap, SV og Sp. Jagland hevdet i realiteten at ingen saker der Ap og Høyre har flertall i utenrikspolitikken kom til å bli forhandlet bort. To dager senere går SVs Bård Vegar Solhjell til frontalangrep på regjeringens utenrikspolitikk. Han angriper ett av de mest grunnleggende prinsippene i norsk utenrikspolitikk - nemlig alliansetilknytningen til USA og dermed NATO-samarbeidet. Det er på høy tid at Jens Stoltenberg, Åslaug Haga og Kristin Halvorsen kommer på banen og klargjør om sine løfter om «ny kurs» også innebærer en ny utenrikspolitisk kurs.

SV VAR under hele den kalde krigen motstandere av NATO. At de fortsatt er motstandere av NATO er dermed ingen overraskelse. Når SV tar til orde for å bryte vår militære allianse med USA (les NATO-samarbeidet), er det derfor ingen «modernisering» av sikkerhetspolitikken SV står for. Standpunktet er like galt, og det er like umoderne som det var under den kalde krigen. Globale utfordringer som terrorisme og spredning av masseødeleggelsesvåpen møtes gjennom internasjonalt samarbeid i FN og i regionale organisasjoner som NATO og EU. NATO-medlemsskapet er av fundamental betydning for å ivareta Norges sikkerhetspolitiske interesser. Som et land utenfor EU er det enda viktigere for Norge å ivareta vår alliansepolitikk i NATO.

HØYRE ER av den oppfatning at vi er tjent med et fortsatt samarbeid mellom Europa og USA i utenriks- og sikkerhetspolitikken. Vi ser ingen grunn til å sette sluttstrek for dette samarbeidet fordi truslene er andre i dag enn under den kalde krigen. Vi støttet ikke den militære aksjonen mot Irak i 2003. Denne konflikten splittet Europa og den splittet NATO. SV ser sin sjanse til å svekke NATO-samarbeidet ytterligere. De ønsker å bruke sin regjeringsmakt til daglig å gjøre Norge til en dårligere samarbeidspartner i NATO. Det er historieløst, uansvarlig og det vil sette Norge på sidelinjen. Terror må bekjempes med et bredt sett av virkemidler. Det er det tverrpolitisk enighet om i Norge. Norges bidrag til utvikling, til konfliktløsning, til trygging av menneskerettigheter og til demokratisk utvikling er alle viktige bidrag i kampen mot terrorisme. Men vi trenger også alliansetilknytningen i NATO. Da må SV holdes unna regjeringskontorene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer