Hvilken nordlending, Rolness?

DET ER BRA

du nå tar et endelig oppgjør, kryper ut av skapet og innser at du er en naturalisert borger av Hovedstaden Men jeg savner noe - til tross for din befriende analyse av en glorifisert utgave av nordnorsk identitet og kultur, for lengst utgått på dato. Hva med meg, noen år yngre enn deg, som forholder meg til nåtidens nordlendinger, slike som Anette Sagen og Tungtvann, som lo meg skakk av Thomas Giertsen som «sjarkfisker», og ikke helt finner meg til rette i «Rorbua»? Er det fordi jeg innerst inne ønsker meg sørover? Neppe.

Må strengt tatt innrømme at det nærmeste jeg kommer fiskeri i det daglige, er å trippe på høye hæler til nærmeste kaffebar, nyte min cappucino, Dagbladet og Elle - mens fiskebåtene tøffer forbi utenfor vinduet.

Men til tross for at jeg ikke akkurat vasser rundt i oljehyr og støvler, så er jeg meget bevisst på følgende: Fiskerinæringen er grunnlaget for hele vår eksistens! Alt næringsliv langs kysten er direkte eller indirekte avhengig av en kystnær fiskerinæring, fra de største verftene til piercing-salongen borti gata her. Det er eksistensgrunnlaget til kaffebarene mine, til klesbutikkene, frisørene, hudpleiesalongen og treningssentret. Det er ikke noe romantisk over dette, eller som min lokale bokhandler sier: «Æ kan lite om fiskeri, men æ merke jo når det går dårlig». Å rasjonalisere bort kystflåten er det samme som å ta bort plankton nederst på næringskjeden; hele systemet raser sammen!

OG KJETIL,

le gjerne av meg, eller med meg, for jeg regner med du skjønner det ironiske i at vi i utgangspunktet antakelig ønsker det samme. For du ønsker vel ikke at hele bølingen her skal flytte etter deg til Oslo, gå på lutefisklag og mimre om «hjem langt mot nord...»?