Hvilken Roald Dahl-film er den beste?

Her er traileren til «Den fantastiske Mikkel Rev».

(Dagbladet.no): Norskættede Roald Dahl var en populær forfatter, som fremdeles har en høy stjerne - også i Hollywood.

Når «Den fantastiske Mikkel Rev» ruller ut på norske kinoer 27. november, er det enda et bidrag til en imponerende film-CV. Dahl begynte allerede på 40- og 50-tallet å skrive for tv, og hadde seinere jobber som blant annet å bearbeide manuset til «You Only Live Twice».

Det er imidlertid filmatiseringen av hans egne bøker som kommer til å bli stående i filmhistorien.

Flere gjengangere

«Den fantastiske Mikkel Rev» er animasjonsdebuten til regissør Wes Anderson, som tidligere har laget indiefilmklassikere som «Rushmore» og «The Life Aquatic of Steve Zissou».

Historien handler om Mikkel (hvis stemme i den engelske versjonen innehas av George Clooney) og hans kone (Meryl Streep), som lever godt på å stjele mat fra rike, stinkende bønder.

1989: «Danny og den store fasanjakten»
1989: «Danny og den store fasanjakten» Vis mer

Det gode livet tar imidlertid brått slutt når han blir oppdaget, og bøndene bestemmer seg for å fange revene. Jakten innebærer også at alle de andre dyrene sulter.

Andre som låner stemmene sine til filmen er Wes Andersons faste makker Bill Murray (selvfølgelig), Jarvis Cocker, Jason Schwartzman (selvfølgelig igjen) og Owen Wilson (trippelt selvfølgelig).

Filmen får verdenspremiere under filmfestivalen i Venezia i begynnelsen av september.


Flere valg

2005: «Charlie og sjokoladefabrikken»
2005: «Charlie og sjokoladefabrikken» Vis mer

Men hvilken Roald Dahl-filmatisering synes du er best?

Mange husker kanskje «Heksene» fra 1990, med Anjelica Houston i rollen som sjefsheksa og Rowan Atkinson i en annen rolle.

Året før hadde «Danny og den store fasanjakten» gjort brukbar suksess, med far og sønn Jeremy og Samuel Irons i hovedrollene, og alltid like gode Robbie Coltrane som den slemme forretningsmannen

«SVK» ble filmatisert av ITV samme år, men den er nok ikke så mange nordmenn som har sett. «Matilda» var regissert av Danny DeVito, og kom ut i 1996, dog uten den helt store suksessen på kino.

«Verdens største fersken» kom ut samme år, og denne var produsert av Tim Burton. Samme mann lagde «Charlie og sjokoladefabrikken» i 2005, med Johnny Depp og Freddie Highmore i hovedrollene.

1990: «Heksene»
1990: «Heksene» Vis mer