VELGERGUIDE: Skal du stemme på Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet, Erna Solberg fra Høyre eller noen andre? Dagbladet prøver med denne velgerguiden å gjøre det litt enklere for deg. Foto: Thomas Rasmus Skaug
VELGERGUIDE: Skal du stemme på Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet, Erna Solberg fra Høyre eller noen andre? Dagbladet prøver med denne velgerguiden å gjøre det litt enklere for deg. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Valg 2017:

Hvilken sak er du mest opptatt av? Skole? Klima? Helse? Økonomi? Les ekspertenes partianbefalinger

Dagbladets velgerguide.

Synes du de politiske sakene har druknet litt i valgkampdekning, og lurer på hva du skal stemme? Vi har bedt eksperter innenfor åtte sentrale områder om å gi sin analyse av hva som er de poliske utfordringene på hvert felt, hva slags politikk som virker og hvilke partier som har gode løsninger. Godt valg!

- Vi opplever stor interesse for valg og generelt for politikk og samfunnsspørsmål for tiden. Norge er en debattglad nasjon! Dagbladet skal være med å bidra til å åpne opp flere flater i det offentlige ordskiftet som et svar på dette. Derfor har vi valgt å utvide debattsatsingen i helga før valget, sier John Arne Markussen, sjefredaktør i Dagbladet.


      SJEFSREDAKTØR: John Arne Markussen. Foto: Lars Eivind Bones
SJEFSREDAKTØR: John Arne Markussen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Les ekspertenes partianbefalinger:

Framtidsperspektivet

Vi trenger svenske tilstander. - Alle partiene hevder å være «på parti med framtida». Jeg har sett gjennom partiprogrammene for å se om det stemmer.
Av: Eirik Newth, framtidstenker og foredragsholder

Skole

Ikke et spørsmål om flere eller bedre lærere - Forskningen viser at klassestørrelse ikke er avgjørende for elevers læring.
Av: Marte Blikstad-Balas, Førsteamanuensis, institutt for lærerutdanning og skoleforskning, UiO

Rus

Frp feiler mest katastrofalt i ruspolitikken - Vi subsidierer alkoholskader her til lands.
Av: Aksel Braanen Sterri, Stipendiat ved IFIKK, UiO

Helse

Den offentlige helsetjenesten er under press - Dagens helsepolitikk har nok bredere støtte i befolkningen enn hva en skulle trodd.
Av: John Magnussen, Professor i helseøkonomi, NTNU.

Integrering

Dagens asylpolitikk hindrer integrering - God integrering forutsetter god asylpolitikk.
Av: Mona Reigstad Dabour, Fungerende politisk rådgiver i NOAS

Arbeid

Sysselsettingsfallet blant unge en utfordring - Mens stadig flere eldre står i jobb har vi i mange år sett fallende sysselsetting blant de litt yngre.
Av: Simen Markussen, Seniorforsker ved Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning

Økonomi

Mer krevende finanspolitikk - Hvordan gjenopprettes faste rammer for finanspolitikken om verdien av Oljefondet skulle falle 30 prosent?
Av: Espen Henriksen, Førsteamenuensis, Institutt for finans, BI

Klima

Gode og dårlige klimapartier - Det er dessverre fortsatt umulig å anbefale klimavelgere å stemme på et av de tre største partiene.
Av: Nina Jensen, Generalsekretær, WWF Verdens naturfond