Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hvilken Seinfeld-karakter er DU i samfunnsdebatten?

Samfunnsdebatten har rom for alle. Men man må kjenne sin plass.

HVEM ER HVEM: Vi burde jo være forberedt, der du kommer busende inn gjennom døra på veggen til Kjetil Rolness? Facebook-profil. Men likevel blir vi overrasket -  hver gang. Hva har du funnet på nå da, Kramer? Foto: Foto: Alan Levenson / Corbis
HVEM ER HVEM: Vi burde jo være forberedt, der du kommer busende inn gjennom døra på veggen til Kjetil Rolness? Facebook-profil. Men likevel blir vi overrasket - hver gang. Hva har du funnet på nå da, Kramer? Foto: Foto: Alan Levenson / Corbis Vis mer
Meninger

Er du fast kommentator i en avis? Betalt for å mene noe, uke inn, uke ut? DA ER DU GEORGE CONSTANZA! Den lille kruttønna mener noe i hver eneste replikk gjennom 180 episoder. I ni sesonger på rad. Det er klart, etter en stund er det ikke så viktig hva han mener. Det viktigste er at han mener. Og at han mener det sterkt. Likeledes med Akersgatas faste kommentatorer. De inntar ikke nødvendigvis de mest radikale standpunktene, ja ofte er innholdet trivielt, men det er sterke meninger - visst faen er det sterke meninger!

Er du selverklært freelance-debattant? Mener du mye om mangt? Kanskje du har ordet «skribent» i twitterbioen din? Tør du å sette ting på spissen så nettavisene får klikk, likes og arge kommentarer? DA ER DU COSMO KRAMER! Vi burde jo være forberedt, der du kommer busende inn gjennom døra på veggen til Kjetil Rolness’ Facebook-profil. Men likevel blir vi overrasket - hver gang. Hva har du funnet på nå da, Kramer?

Har du eierskap til en enkeltsak. Ja, har din identitet smeltet sammen med et standpunkt i debatten? Er det ditt navn vi alle tenker på når noen nevner velferdsprofitør? Holocaust? Bruke hele dyret? Legalisering av sexarbeid? DA ER DU «THE SOUP NAZI»! Han bryr seg kun om én ting: suppe. Og når det gjelder suppe har alle andre feil. Innvandringsspørsmålet har for øvrig skapt en ny gruppe suppe-nazier: Nazi-suppe-nazier. Er du utslitt og nedbrutt etter å ha flyktet fra krig, men eier en iPhone? No soup for you!

Er du en anerkjent fagperson som kun uttaler deg om eget fagfelt? Undertegner du kronikkene dine med titler som «forsker» eller «stipendiat»? DA ER DU ROSS GELLER! Ross er paleontolog, og når det kommer til paleontologi er det Ross som kan gi det mest paleontologiske svaret. Men det mest paleontologiske svaret er ikke nødvendigvis det mest fengende svaret. Derfor trekker de fleste på skuldrene og sier «Hva faen har Ross i Seinfeld å gjøre?»

Er grunnen til at du i det hele tatt ble invitert inn i debatten at du er en etablert komiker? Slår du inn åpne dører med allerede veletablerte meninger om at kvinner har rett til å bestemme over egen kropp, at vi må ta vare på flyktninger eller at det må være lov å si at det er forskjell på gutter og jenter? Prøver du å spille rollen som seriøs debattant, uten å greie å skjule det fårete komikergliset ditt? DA ER DU JERRY SEINFELD!

Er du en kvinne? DA ER DU ELAINE! Se rundt deg: bare menn. Og de snakker i munnen på hverandre. Vi trenger ikke engang å vite etternavnet ditt, forresten. Elaine holder i massevis.

Er du bare en helt vanlig person? Har du aldri skrevet en bok? Seriøst? Har du ikke en gang adresse på Oslo vest? Sorry, da er vi ikke interessert i deg. DU ER NEWMAN! Ingen liker deg, kanskje bortsett fra Kramer.

Det er lett å være rebell i leilighet 5F, rett ved siden av, men likevel så langt borte fra det gode selskap. Ok, vi kan gjøre et unntak: står du fram med din personlige historie skal du få en kronikk på trykk. Men meningene dine hører hjemme i kommentarfeltet, fatso.