Hvilken side tar du?

Mens Høyre sitter sammen med Legeforeningen og tegner omveien kvinner må gå for å få den hjelpen de trenger, blir de saken angår viftet bort.

RESERVASJONSRETT: «... handler om pasientrettigheter. Om å få hjelp. Uten diskusjon. Uten å måtte oppsøke en annen lege enn den du har kjent alltid. Uten å måtte ta ut på langreis. Det er derfor det i dag ikke finnes en slik reservasjonsrett», skriver stortingsrepresentanten. Foto: Sveinung U. Ystad
RESERVASJONSRETT: «... handler om pasientrettigheter. Om å få hjelp. Uten diskusjon. Uten å måtte oppsøke en annen lege enn den du har kjent alltid. Uten å måtte ta ut på langreis. Det er derfor det i dag ikke finnes en slik reservasjonsrett», skriver stortingsrepresentanten. Foto: Sveinung U. YstadVis mer
Debattinnlegg

Reservasjonsretten handler om pasientrettigheter. Om å få hjelp. Uten diskusjon. Uten å måtte oppsøke en annen lege enn den du har kjent alltid. Uten å måtte ta ut på langreis. Det er derfor det i dag ikke finnes en slik reservasjonsrett. Fordi, som helseministeren sa en gang, pasienten skal settes i sentrum. Han burde lagt til: når det passer for Høyre. Høyre prøver å late som om det ikke er så farlig. At det ikke har så mye å si.

Om lag 200 leger ønsker å reservere seg. Det betyr noe for flere tusen pasienter. Det betyr noe for hun som ikke kan forklare til familien sin hvorfor hun plutselig skal bytte lege. Det betyr sannsynligvis også noe for de Høyrerepresentantene som blir tvunget til å stemme mot sin egen overbevisning. Reservasjonsrettens praktiske, problematiske sider er en ting. En annen ting er samfunnsbeskjeden disse partiene gir. Menn fra borgerlige partier har i alle kanaler gitt ettertrykkelig beskjed til kvinner i en sårbar situasjon at den aborten de har utført eller må utføre er en så grusom handling at de må diskutere seg frem til det.

Det er fortsatt uklart hvordan reservasjonsretten skal fungere. Hver gang Høyre får et krevende spørsmål om dette sier de at de vil finne løsninger sammen med Legeforeningen. Men mens Høyre sitter der sammen med Legeforeningen og tegner kartet over omveien kvinner må gå for å få den hjelpen de har behov for, blir de saken angår viftet bort. Hundretalls av kvinner har forsøkt å påvirke denne prosessen. I stedet for å bli tatt på alvor, får de beskjed om at de mangler folkeskikk. Hva er Høyres foretrukne måte å bli kontaktet av noen som føler at sine rettigheter er truet? Det er nærliggende å tro at svaret er «ikke i det hele tatt».

Saken handler om mer enn reservasjonsretten. Den handler om hva man mener politikken skal brukes til. Hvem den er der for. Hva samvittighet er. Hva demokrati er. Hva som ligger i ordet representant. Det kommer en time i enhver politikers dag der en må spørre seg: Hvilken side tar du? Svaret bør alltid være dens som trenger oss mest. Og hvem er det som gjør det? Er det han med seksårig utdanning, diplom på veggen og en dobbel garasje full av moral? Som fint kan finne seg en annen jobb om vedkommende ikke vil utføre det som ligger i å være fastlege. Eller er det hun på 16 som trenger oss. Hun som akkurat nå har en ting i hele verden og det er en vond hemmelighet. Arbeiderpartiet har valgt side. Det har Høyre også. For Arbeiderpartiet er det vår oppgave som politikere å hjelpe henne, ikke fortelle henne at det hun vil gjøre er så moralsk forkastelig at vi godt forstår om ingen vil gjøre akkurat det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.