Hvilken spillmaskin skal du kjøpe?

Vi gir deg fordelene - og ulempene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
PlayStation 3
Produsent: Sony
Pris: Ca. 2600 kroner

De to konkurrentene som kjemper om flest like kunder, er Microsoft og Sony med sine respektive kraftkonsoller Xbox 360 og PlayStation 3. Allerede fra start gikk Sony hardt ut og satset på at deres fokus på framtidsrettet teknologi skulle gi dem et forsprang på Microsoft - noe de til en viss grad har klart. Ved å inkludere en Blu-ray-spiller i PlayStation 3, har nemlig Sony klart å selge inn PlayStation 3 som mer enn en spillmaskin - svært mange eier nå en slik for å kunne se Blu-ray-filmer i full HD på flatskjermene sine. Lenge trodde man at den økte plassen på Blu-ray-diskene ville komme spillene til gode, men det er svært sjelden forskjell på spillene til Xbox 360 (som bare har DVD) og PS3. I noen PS3-eksklusive spill, som «Gran Turismo 5» og «Uncharted 2», vil du likevel kunne se mer detaljer i bildene.

PlayStation har lenge hatt et godt utvalg av spill til både et voksent og ungt publikum. Du finner alt fra skytespill og bilspill til mer sosiale klassikere som «SingStar» og «Buzz», noe som sikrer at maskinen har noe å tilby hele familien. Med høstens lansering av PlayStation Move, der du i likhet med Wii kan styre spill ved å veive en spesiell kontroller, styrkes det familievennlige tilbudet ytterligere. Men takket være presisheten til PlayStation Move, vil du også kunne finne mer voksne spill som støtter bevegelseskontrollene - som for eksempel «Resident Evil 5» og «Killzone 3».

En av de store kjepphestene på PS3 i år, ved siden av PlayStation Move, har vært introduksjonen av 3D i spill. Dette er noe som vil prege en lang rekke av de kommende utgivelsene, men for full effekt kreves egne tv-skjermer og 3D-briller. I motsetning til på Xbox 360, er det gratis å spille online på PlayStation. Du har også fri tilgang til å kjøpe nedlastbare spill på PlayStation Store, der du finner alt fra nye spill til gamle klassikere fra første PlayStation.

Sony har nettopp også inngått et samarbeid med filmtjenesten Mubi, der du kan streame kvalitetsfilmer direkte til tv-en via konsollen. Foreløpig er det ikke noe filmleie utover dette - men maskinen egner seg ypperlig til å streame film, musikk og bilder du måtte ha liggende på andre maskiner på eget nettverk. Sist, men ikke minst er den nye versjonen av PlayStation 3, som kom i fjor, rimelig stillegående av seg. Inni boksen finner du nå 320 GB, støtte for trådløst nett - og verken Linux eller bakoverstøtte for PlayStation 2-spill, siden disse funksjonene er blitt fjernet.
Xbox 360
Produsent: Microsoft
Pris: Ca. 2000 kroner

Dette var den første maskinen til å komme på markedet blant «de tre store», men det betyr ikke at den sakker akterut når det kommer til spillutvalg eller innovasjon. Xbox 360 var lenge kjent som den mest voksne spillmaskinen, ettersom fokuset lå på skytespill, bilspill og andre actionrelaterte affærer - men med den nylige lanseringen av Xbox Kinect har dette endret seg.

Kinect er et eksternt kamera som gjør det mulig å styre spill med kroppsbevegelser, uten en kontroller i hendene. Foreløpig er utvalget spill som er tilgjengelig for Kinect begrenset til et par håndfuller svært familievennlige affærer, der alle ikke overbeviser like mye. Men i løpet av neste år vil det garantert dukke opp en lang rekke titler som støtter teknologien, og noen av disse vil høyst sannsynlig også være interessante for et mer voksent publikum. Kinect-kameraet kan kobles til alle eksisterende Xbox 360-modeller om man eier en fra før, men er også mulig å kjøpe i en pakkeløsning sammen med en ny Xbox 360.

I sommer kom Microsoft med en oppgradert modell av spillmaskinen, med innebygd harddisk på 250 GB og trådløst nettverk, samt et lavere støynivå enn det maskinen tidligere var beryktet for - spesielt om du velger å installere spillene på den nå romslige harddisken. En av grunnene til at mange velger Xbox 360, er den stabile og godt tilrettelagte (men betalte) onlinetjenesten Xbox Live, der du i tillegg til å spille mot andre over nett også kan kjøpe store og små spill som lastes direkte ned til spillkonsollens harddisk. De siste årene har disse spillene vist seg å være minst like gode som de du får kjøpt i butikken - og hver måned slippes nye titler. Xbox 360 spiller også av dvd-filmer (men ikke Blu-ray) samt at du kan leie eller kjøpe filmer direkte og digitalt via Microsofts egne filmtjeneste. Du kan også lett koble deg opp mot datamaskiner i samme nettverk for å spille av filmer og serier du har liggende der.

Det er for øvrig mulig å kjøpe en Xbox 360-modell med bare 4 GB minne, til noen hundrelapper mindre. Vi anbefaler imidlertid modellen med mest lagringsplass, ettersom harddisken raskt fyller seg opp - spesielt når du installerer spillene for å gjøre maskinen mest mulig stillegående.


Nintendo Wii
Produsent: Nintendo
Pris: Fra 1800 kroner

Da Nintendo kom med sin Wii, var ikke folk helt sikre på hva de skulle tro. Her ble vi bedt om å fjerne oss fra de klassiske håndkontrollerne, og i stedet styre spill med bevegelser. Mange millioner konsoller seinere viser det seg at tanken var god - spesielt når både Microsoft og Sony nå også hiver seg på bevegelsesbølgen.

Lenge har Nintendo fulgt en leveregel om at det er hvordan du bruker teknikken som er viktig, ikke hvor kraftig den er. Dette har vist seg å fungere godt i praksis også, ettersom det bare er på Wii du kan oppleve evigunge figurer som Mario, Donkey Kong og «Zelda»s Link i spill som få andre klarer å toppe. Men medaljen har en bakside: Det er også store mengder ubrukelige spill til Wii, og stadig lengre tid mellom hver perle dukker opp.

Det merkes nå at Wii ikke var den mest teknologiske oppdaterte maskinen da den ble utgitt. Ikke kan den by på HD-grafikk, og ikke har den noe spesielt av onlinetjenester å snakke om - bortsett fra en spillbutikk der du kan laste ned digitale klassikere og nye småspill. Du kan ikke se DVD-filmer på maskinen, og det er ikke noen multimediefunksjoner utover muligheten til å se på bilder. Til gjengjeld kan du lett spille gamle GameCube-spill.

Wii er kanskje ikke den kraftigste eller mest funksjonsrike konsollen på markedet, men den er godt mulig den mest familievennlige og trygge. Dessuten er det bare her du kan oppleve Mario, Zelda, Metroid og andre Nintendo-klassikere på tv-skjermen din. Det ryktes stadig om en oppgradert HD-versjon av Wii, men dette har ikke Nintendo sagt noe om ennå.


Pc / Mac
Produsent: Diverse/Apple
Pris: Du betaler for ytelsen

Pc som spillplattform er vel den som er vanskeligst å si noe konkret om. Her er det så mange variasjoner og oppsett tilgjengelig, at det aldri har vært mulig å standardisere plattformen annet enn etter visse spesifikasjoner som for mange like gjerne kunne stått på gresk. Noen spill krever stor harddiskplass, rådyrt skjermkort og masse minne - mens andre skurer og går problemfritt på en billig, tilårskommen laptop. Heldigvis har de fleste pc-spill en rekke innstillingsmuligheter, noe som gjør at de ser flotte ut på kraftige maskiner, men kan kjøre med litt redusert bravur på eldre rigg.

I motsetning til konsollspill, er det svært lett å piratkopiere spill på pc, noe som i en tid har skremt en rekke utviklere fra å satse utelukkende på pc-spill. Dette har skadet utvalget og utgivelsestakten en smule, og samtidig medført en periode med mer eller mindre vellykkede piratsikringsstrategier. Nå ser man imidlertid en tendens til at spillelementer flyttes over på nett, stadig oftere kreves derfor at du er koblet til nettet for i det hele tatt å få spille.

Når du først er på nettet er det heldigvis mange gode spill du kan få kjøpt digitalt på nettet, både fra små og store utviklere. Den helt åpne pc-plattformen sørger for en rik underskog av små og store spill. Vi kommer heller ikke utenom de store online-spillene som «World of Warcraft» og liknende, samt de eksplosivt voksende sosiale spillene på Facebook.

De siste årene er også Mac er blitt en habil spillplattform. Mange av de største pc-spillene som utgis er også mulig å spille på Mac, og den digitale spilltjenesten Steam lanserte nylig plattformen sin til Apples Mac-produkter.

Disse er ikke alltid like egnede til å kjøre de mest grafikktunge spillene, men vi er langt unna tilstanden for noen år siden der det knapt var mulig å finne gode storspill til Mac. Til slutt må man ikke glemme det som for mange er det viktigste med pc-spilling: Mus og tastatur.
iPad/iPhone/iPod Touch
Produsent: Apple
Pris: Avhengig av produkt og modell

Selv på Apple kom det overraskende at deres iProdukter med touchskjerm skulle vise seg å bli en av de viktigste bærbare spillmaskinene i 2010. Takket være det ekstremt omfattende tilbudet på digitalbutikken AppStore, der du kan kjøpe - eller få! - et spill med et tastetrykk, er dette plattformen der flest folk faktisk spiller om dagen.

Det hjelper også at de fleste spillene bare koster noen kroner eller tiere, mens det hos konkurrentene PSP og Nintendo DS er langt dyrere. Ofte er det snakk om de samme spillene også. En annen god ting er at spillene følger Apple-kontoen din, og kan dermed brukes på tvers av iPad, iPhone og iPod Touch.

Når det er sagt, er det ikke helt ideelt med en fullstendig mangel på knapper på disse spillene. Bruken av touchskjerm, kombinert med diverse bevegelsesmålere, har gjort mange utviklere ekstra kreative — men det begrenser dem også en smule på visse spilltyper.

Ryktene skal ha det til at Apple jobber med et spilltilbehør til iPhone og iPod touch, som kan tilføre knapper i likningen.
Nintendo DS
Produsent: Nintendo
Pris: 1000 til 1500 kr.

Denne håndholdte
spillmaskinen med to skjermer har vært en suksess for Nintendo. Her kan du styre det som skjer både med vanlige knapper, men også med en egen penn på den nederste skjermen - og denne nye måten å spille på oppleves som frisk flere år etter lansering, spesielt ettersom mange spillutviklere har lært seg å mestre konsollen.

På hardwaresiden har heller ikke Nintendo ligger på latsiden. Siden den første Nintendo DS-maskinen kom på markedet, har vi fått hele tre nye modeller - samt et utall farger. Den første oppgraderingen, Nintendo DS Lite, gjorde maskinen nettere og litt mindre, men du kunne fortsatt spille GameBoy Advance-spillene dine på den.

Denne funksjonen forsvant med neste modell, Nintendo DSi, som til gjengjeld hadde kameraer og blant annet støttet nedlastbare spill i tillegg til de vanlige Nintendo DS-spillene. Siste oppgradering var Nintendo DSi XL, en større versjon som gjør det lettere å se hva som skjer på skjermene.

Dette blir nok siste justering før Nintendos neste håndholdte, Nintendo 3DS, kommer til våren. Her introduseres langt mer kraft, samt 3D-grafikk du kan se uten briller.

Nintendo DS kan ikke brukes til stort annet enn å spille spill, samt noen småprogrammer på DSi - men du har til gjengjeld mange spill å velge mellom. De du kjøper i butikken er ikke bundet opp mot landegrenser, i motsetning til spillene du kan laste ned på Nintendo DSi XL.
PlayStation Portable
Produsent: Sony
Pris: Cirka 1300 - 1500 kr.

Sonys håndholdte spillmaskin har hatt en trøblete oppvekst. Til tross for at den var langt kraftigere og mer kapabel til å håndtere multimedieinnhold enn Nintendo DS, opplever mange at den mer voksne maskinen ender opp med å støve ned i skuffen.

Dette kan skyldes at det ofte er lange opphold mellom hver gang det slippes interessant spill til plattformen, som mange utviklere har droppet på grunn av lavt salg og høy grad av piratkopiering.

Nylig lanserte Sony en heldigital modell kalt PSPgo. Denne hadde ikke mulighet til å lese av plattformens diskstandard, Universal Media Disk (UMD), i stedet måtte brukerne kjøpe og laste ned spillene via PlayStation Network.

Problemet var bare at få av de største spillene fra andre utviklere enn Sony selv valgte denne modellen - i tillegg til at prisen på PSPgo var høyere enn den eldre og mer funksjonsrike modellen.

Sony jobber nå iherdig med en helt ny håndholdt maskin, som skal være langt mer kraftig og funksjonsrik enn dagens PSP (som i seg selv har flotte ekstrafunksjoner som filmvisning, musikkavspilling, nettsurfing og spilling av gamle PS One-spill kjøpt fra nett). På den nye maskinen skal det visstnok også komme to tommelstikker, noe fansen lenge har ønsket.

Å gi bort dataspill er alltid er en vanskelig affære, spesielt om du ikke er presentert for en ønskeliste.

Enda vanskeligere kan det være å gi bort en spillmaskin til jul. Eller kjøpe en til deg selv, for den saks skyld.

Bør du gå til innkjøp av en PlayStation 3, en Xbox 360, en Wii - eller passer det rett og slett best med et håndholdt alternativ?

Med denne guiden blir du forhåpentligvis litt klokere på hvem hvilken maskin passer for, og hva de kan - eller ikke kan - gjøre.

(Vi gjør oppmerksom på at denne saken ikke kan leses på mobil - klikk deg inn på webversjonen for å se alt innholdet!)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer