DEBATT

«Ten year challenge»

Hvilken «ten year challenge» er det som virkelig betyr noe?

I 2009 talte Obama i Kairo og sa at «broer mellom mennesker fører til handling». I 2019 var myndighetene i USA stengt på grunn av en mur.

Murer seg inne: President Donald Trump. Foto: REUTERS
Murer seg inne: President Donald Trump. Foto: REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er sjelden et viralt fenomen med stikkord «selfie» kan være utgangspunkt til å grunne over de store linjene og vårt øyeblikk i historien. Så la oss gripe muligheten.

Hvilken «ten year challenge» er det som virkelig betyr noe? Om vi løfter blikket: Hva er forskjellen på før (2009), og nå (2019)?

En av fire foreldre som før ville mistet barnet sitt til sykdom eller sult gjør ikke lenger det. På bare ti år har vi skapt en verden med en fjerdedel færre slike tragedier. Det er vanskelig å tenke seg en større forskjell.

Verdens maktbalanse har endret seg. I 2009 var den amerikanske økonomien verdens største og hadde vært det i nesten 140 år. Justert for kjøpekraft er nå Kina størst. Der har økonomien og forsvarsbudsjettet doblet seg de siste ti årene.

For ti år siden var vi håpefulle om en klimaavtale i København. Vi har liten tro på en slik avtale i Katowice. Årlige utslipp har økt med 15 prosent. Teknologien som kanskje vil hjelpe oss har blitt bedre: Kostnaden av å fange CO2 fra atmosfæren er redusert med over 80 prosent. Flere tror klimaforandringene er et alvorlig og menneskeskapt problem enn før. Norge er 0.4 grader varmere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer