Hvilken type feminist er du?

Anne-Kat er badgirl-feminist!

(Dagbladet.no) Er du en av dem som nøler og tviler når du blir spurt om du er feminist? Da kan du begynne med å stille deg selv disse spørsmålene: Synes du gutta skal betale for deg på byen? Må du ha hjelp til å åpne døra? Synes du at kontantstøtte er en glimrende idé? Er du mann?

Finn din type

Hvis svaret er nei på ett eller flere av spørsmålene ovenfor, er det store sjanser for at du er feminist, ifølge den nye feministhåndboka til Grethe Nestor.

Men en feminist er ikke alltid bare en feminist. Der hvor brennende bh-bål tidligere var et sikkert tegn på at det befant seg feminister i nærheten, er dagens landskap litt mer komplisert. Vi hjelper deg med å finne akkurat din type.

Badgirl-feminist

I barnehagen var du øverst i klatrestativet med skrubbsår på knærne og krøllete kjole. Du har gjerne et kreativt yrke, er ofte og gjerne single, eier ikke badevekt i huset og går ofte ut. En badgirl lar seg ikke diktere og lager sine egne regler. Du liker t-skjorter med bandnavn på. Du danser hele natta, drikker deg full med jentene på søt likør og digger sær musikk med gutta.

Kjente badgirl-feminister er Anne-Kat. Hærland og Shabana Rehman.

Gammelfeminist

På spørsmål om du er feminist svarer du et rungende \'ja!\'. Du var student på 70-tallet, og har gjerne høy utdannelse. Du leser store mengder skjønn- og faglitteratur, tidsskrifter og aviser. Du går ofte på teater og konserter og drikker gjerne rødvin.

Typiske gammelfeminister er Gro Harlem Brundtland, Ebba Haslund og Vibeke Løkkeberg.

Livmor-feministen

Du mener at forskjeller mellom menn og kvinner er naturlige og positive. Likstilling betyr at kvinner og menn skal ha samme status, og da må man heve kvinnens. Du er gjerne hjemmeværende med barn og au pair. Du er for kontantstøtten og har har fokus på barna. Mange feminister vil si at du ikke er feminist. Uteliv er ikke for deg, du holder deg til sy- og vinklubben din.

Gucci-feministen

Du er ressurssterk, har gjerne en offentlig stemme og kjemper for retten til å shoppe. På spørsmål om du er feminist svarer du at \'jeg gjør som jeg vil, det har ikke noe med det at jeg er kvinne å gjøre\'. Du jobber gjerne i media. Du er velkledd og urban, med designerkomfyr du aldri bruker. Du spiser mye ute, ofte på anbefalte restauranter, og ser klassiske stykker på Nationaltheatret så ofte du kan. Sier du.

En kjent guccifeminist er Ellen Arnstad, sjefredaktør i Henne.

Ninja-feministen

Du er uredd, og villig til å ta i bruk ethvert middel for å oppnå målet: likestilling. Eller var det verdensherredømme for kvinner? \'Jeg er dame, for faen, hva tror du?\' er svaret når du blir spurt om du er feminist. Du liker pønk og er skeptisk til alt som er kommersielt og mainstream.

Postfeministen

Du nekter å kalle deg feminist, men interessen din for alt som har med kjønn å gjøre avslører deg. Du mener at vi må tenke annerledes om kjønn, at tokjønnssystemet må oppheves.Du er samfunnsengasjert, kunnskapsrik og intellektuell.

Hentet fra Feministhåndboka av Grethe Nestor.

BADGIRL-FEMINIST: Shabana Rehman er en typisk uredd badgirl-feminist.