Hvilket «Skrik» er finest?

Se de fire versjonene og døm selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klokka 01.00 norsk tid i natt går Edvard Munchs mest kjente kunstverk, ikoniske «Skrik», under hammeren i Sotheby's auksjonslokale i New York.

Til tross for at Petter Olsens «Skrik»-versjon mest sannsynlig forsvinner ut av Norge, har vi fortsatt tre igjen i landet.

Her er en oversikt over de fire bildene med det anerkjente motivet Edvard Munch malte i perioden 1893 til 1910.

«Skrik» (1893) Tilhører i dag Munch-museet. Denne versjonen sies å være den første kunstneren laget. Noen kunsthistorikere mener at dette verket er «mindre ferdig» enn de andre, og påpeker at fargene er blassere og mer utvasket.

Bildet er laget med fargestift på papp, og er usignert.

Mål: 74 x 56 cm.

«Skrik» (1893) Eies av Nasjonalgalleriet. Sies å være den mest kjente versjonen. Kan også være den første. Bildet er signert og datert av Munch. Oppe til venstre er det skrevet med blyant: «Kan bare være laget af en gal mand.» Har et påbegynt maleri av samme motiv på baksiden. Laget med tempera og fargestift på papp.

Denne versjonen ble stjålet fra Nasjonalgalleriet under OL i Lillehammer, februar 1994, men kom til rette i mai samme år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer