Hvilket søkeord savner du?

Wikipedia utlyser artikkelkonkurranse.

(Dagbladet.no): De har 50 000 registrerte brukere og ønsker seg flere. Nå arrangerer Wikipedia konkurranse om hvem som kan skrive den beste norske leksikonartikkelen.


- Man skulle kanskje ikke tro konkurranseinstinkt og dugnadsånd fungerer så godt sammen, men på Wikipedia gjør de det, sier Morten Haugen, konkurransekoordinator og administrator på Wikipedia, til Dagbladet.no.

Trenger ikke være ekspert

Konkurransen åpnet 12. juni, og blant deltakerne som foreløpig er påmeldt finner vi en amatørentomolog, et par 14-åringer og en universitetsstudent. Og 18 år gamle Jon Harald Søby, som skriver om norsk tegnspråk.

- Jeg er nettopp ferdig med videregående og hadde lyst til å studere tegnspråk, men så ble jeg innkalt til førstegangstjeneste. Dermed tenkte jeg at jeg kunne lære litt om det på denne måten i stedet, sier han til Dagbladet.no.

- Så du trenger ikke å kunne temaet ut og inn før du skal skrive om det?

- Nei, så lenge man har gode kilder og får bekreftet all informasjon, går det fint. Jeg har også kontakt med Sonja Erlenkamp, som er Norges eneste professor i tegnspråk. Hun er også wikipediabruker, forteller han.

Skrevet 500 artikler

HVEM SKRIVER BEST? I denne skrivekonkurransen er det faglitteratur som gjelder. Faksimile: WIKIPEDIA
HVEM SKRIVER BEST? I denne skrivekonkurransen er det faglitteratur som gjelder. Faksimile: WIKIPEDIA Vis mer

- Du synes ikke det er skummelt å skrive om et emne som en av de andre brukerne er ekspert på?

- Jo, jeg fant ut i etterkant at hun var professor i tegnspråk. Jeg håper jeg ikke driter meg ut, ler han.

Søby burde ha erfaring nok til å unngå det. Han har skrevet over 500 artikler siden februar 2005. Han er en av de 700 ivrigste brukerne som holder norske Wikipedia igang.

Men konkurransen er åpen for hvem som helst, også nybegynnere. Du kan konkurrere i fire forskjellige klasser: «Kunst og kulturfag», «naturvitenskap», og «historie, geografi og samfunn», samt i en klasse for deltakere under 18 år.

Trenger natur og kultur

Særlig innen områdene naturvitenskap og populærkultur er det behov for flere og bedre Wikipedia-artikler, mener Eirik Newth, juryformann, forfatter og astrofysiker.

- Nordmenn er kjent for sin dugnadsånd, men de er nok fortsatt flinkere til å rake gress enn å bidra til felles kunnskapsproduksjon, sier han til Klassekampen i dag.

Han mener at mange av de nåværende artiklene om naturvitenskap og vitenskapshistorie er korte og slurvete. Det kan konkurransen bidra til å endre på. Deltakerne kan velge om de vil skrive om helt nye emner, eller utvide allerede eksisterende artikler.

Det vises blant annet til en artikkel hos tyske Wikipedia om Neues Museum, som før en liknende konkurranse så slik ut. Da konkurransen ble avsluttet, var artikkelen langt mer innholdsrik.

Wiki-premiering

Konkurransen er åpen for bidrag til og med 15. november, og vinnerartiklene kåres 6. desember.

Premieringen skjer også i ekte Wikipedia-ånd: Hvem som helst kan donere premier, som går til den vinneren som ønsker å motta dem. Foreløpig har blant andre Damm, Aschehoug, Gyldendal, Samlaget og Cappelen donert hver sin bok.

Flere av deltakerne jobber med sine bidrag online, slik at du kan følge utviklingen. Nederst på konkurransesiden finner du foreløpig påmeldte bidrag.

Hvilke søkeord savner du på Wikipedia?

JURYLEDER: Forfatter og wiki-entusiast Eirik Newth er juryleder for konkurransen.