Hvilket Sverige vil vi ha?

Det er akutt risiko for nye konkurser og stengte privatskoler.

SVENSK VALG: Fredrik Reinfeldt har vært statsminister i åtte år. Her med næringsminister Maud Olofsson. Over 80 000 svensker bor i Norge.
SVENSK VALG: Fredrik Reinfeldt har vært statsminister i åtte år. Her med næringsminister Maud Olofsson. Over 80 000 svensker bor i Norge.Vis mer
Meninger

Det svenske valget handler om hvilket samfunn vi skal ha i Sverige. Skal vi ha et samfunn der grådighet og gevinstjakt får styre, eller et bygget på solidaritet og omtanke?

Skandalene i den utbyttedrevne velferden fortsetter. De siste ukene har det kommet fram hvordan Attendo grovt har vanskjøttet de eldre de hadde omsorg for i Helsingborg. Firmaet unnviker systematisk å betale skatt, selv om de lever på skattepenger. En kjede med private helseforetak i Småland har plutselig gått konkurs. Bare der må 6500 pasienter må betale prisen for utbyttejakten.

Nå begynner elever i hele landet på skolen. Mange elever og foreldre kjenner uro før skolestarten som ingen skal trenge å føle på. Det er akutt risiko for nye konkurser og stengte privatskoler. Flere kan få skolen sin nedlagt under utdanningen, slik elevene ved Karlstads idrettsgymnas opplevde.

En velferd som sørger for å dekke behovene, er bedre enn skoler som går konkurs og underbemannet eldreomsorg.

Å ta bort profittinteressen innebærer å gjøre velferden bedre, med mer utdannet personale og mer innflytelse for dem som bruker og arbeider i velferden. Det er en hovedkonflikt i valget. Jeg vil hjelpe til å gjøre virkelighet at det de fleste svensker vil - en velferd uten privat profitt.

Støtten til venstresidens forslag om velferden og grådigheten er så stor at de borgerlige partiene nå gjør alt for å unngå debatten. De svarer ikke lenger, de bytter raskt emne når profittjaget kommer opp. De overlater forsvaret av profitten til sine venner og bekjente blant risikokapitalistene. Men det er de borgerlige partiene som har ansvaret. Det er rimelig at de tar debatten og står for det de har stelt i stand.

14. september er det valg. Fram til 6. september kan du stemme på den svenske ambassaden i Oslo. Da kan vi få se Fredrik Reinfeldt gå med tunge skritt ut på scenen på Moderaternas valgvake og erklære at han har tapt valget og avgår som statsminister.

Da begynner byggingen av et mer rettferdig Sverige. Jeg vil være med og bygge et samfunn basert på solidaritet i stedet for grådighet. Med en velferd fri fra privat profitt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.