LEDER

Ruspolitikk:

Hvis Actis skal sendes på skoleturné om rus, vil vi advare mot det

Informasjon om rus.

VIL INFORMERE: Mina Gerhardsen i Actis. Foto: Scanpix
VIL INFORMERE: Mina Gerhardsen i Actis. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag var politiet og justisminister Anders Anundsen på Stovner videregående skole i Oslo for å snakke med elevene om bruk, kjøp og salg av narkotika på norske skoler. Særlig cannabis var tema for besøket, i følge TV2s rapport.

Informasjon om rus er viktig, men det er ikke likegyldig hvem som serverer den.

At det er justisministeren som fronter prosjektet, og ikke helseminister Bent Høie, er betegnende for norsk tilnærming til ruspolitikk. Justisminister Anders Anundsen har dessuten bevist for alle at han har nådd sitt inkompetansenivå når han uttaler seg om ruspolitikk. På NRKs «Folkeopplysningen» ble han konfrontert med at det er allment akseptert blant forskere at alkohol er farligere enn cannabis. Han svarte med å påstå at han satt på forskning som beviste det motsatte. Den forskningen viste seg å bestå av et avisutklipp, en amerikansk magasinartikkel, en forskningsartikkel som handler om noe annet og en upublisert svensk eksamensoppgave.

Salg av narkotika i skolegården er selvsagt ikke bra. Regulering ville kanskje ha fjernet risiko for omsetning på denne måten, men det er trolig ikke noe Anundsen engang vil være interessert i å snakke om. Regulert omsetning av alkohol er vel tross alt grunnen til at ulovlig salg av alkohol i skolegården ikke er et tema for politiet og Anundsen. Skjønt, hvis justisministeren fikk viljen sin, kunne det kanskje ha vært annerledes: Anundsen er nemlig tilhenger av legalisering av hjemmebrenning av sprit.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer