«Hvis alle andre i Afrika har mørkere hud, hva får dere til å tro at egyptere på magisk vis var lyshuda?»

Storfilm om Moses rasismeanklages.

(Dagbladet): Regissør Ridley Scotts storfilm «Exodus: Gods and Kings» blir tungt kritisert på sosiale medier.

RASISTISK?: Flere Twitter-brukere mener at den kommende «Exodus»-filmen er rasistisk. Bildet av rollelista går som en farsott på sosiale medier. Foto: Filmweb og Twitter
RASISTISK?: Flere Twitter-brukere mener at den kommende «Exodus»-filmen er rasistisk. Bildet av rollelista går som en farsott på sosiale medier. Foto: Filmweb og Twitter Vis mer

Årsaken? Rollebesetningen.

Spiller tyver og tjenere Til tross for at filmen er satt til Egypt rundt 1300 år før Kristus, er det i all hovedsak britiske og amerikanske skuespillere som spiller de egyptiske og israelske hovedkarakterene.

1963 versus 2014: Elizabeth Taylor spilte den egyptiske dronninga Kleopatra i Hollywood-filmen «Cleopatra» for 51 år siden. I år blir Sigourney Weaver å se i rollen som dronning Tuya i «Exodus». Det får Twitter til å reagere.  Foto: NTB scanpix og Filmweb
1963 versus 2014: Elizabeth Taylor spilte den egyptiske dronninga Kleopatra i Hollywood-filmen «Cleopatra» for 51 år siden. I år blir Sigourney Weaver å se i rollen som dronning Tuya i «Exodus». Det får Twitter til å reagere. Foto: NTB scanpix og Filmweb Vis mer

«Batman»-skuespiller Christian Bale spiller bibelikonet Moses. Ramses II spilles av Joel Edgerton, en australsk, blond og blåøyd skuespiller. «Breaking Bad»-stjerna Aaron Paul spiller Joshua, og Sigourney Weaver har rollen som dronning Tuya.


Den egyptiske underklassen derimot, bestående av tyver og tjenere, spilles av mørkhuda skuespillere.


Det får Twitter til å koke over, melder blant andre Sydney Morning Herald.

- Ingen skulle egentlig vært hvite Blant annet har et bilde av rollelista fra filmnettstedet Imdb.com blitt spredd på sosiale medier. Bildet er en kollasj, som illustrerer filmens skuespillergalleri, satt sammen av de medvirkendes navn, bilder og aktuelle roller.


Under emneordet «#BoycottExodusMovie», renner kritikken inn på Twitter:


«Hvis alle andre i Afrika har mørkere hud, hva får dere til å tro at egyptere på magisk vis var lyshuda?», skriver én av Twitter-kritikerne.


«Ironien i det. Tilfeldighet eller ikke. Svarte skuespillere spiller slaver», skriver en annen.


Også filmnettstedet Twitch reagerer på rollebesetningen i filmen:


«Det er hvite Moses mot hvite Farao som redder en haug hvite fyrer fra den andre haugen av hvite fyrer, og ingen skulle egentlig vært hvite», heter det i overskriften.


Nettstedet A.V. Club kaller «Exodus»-filmen for «en hvitvasket versjon av «Prinsen av Egypt»».


Ifølge Sydney Morning Herald, reagerer også regissør Tariq Nasheed sterkt:


- Historien tar sted i oldtidens Afrika, men alle de afrikanske kongene og gudene spilles av hvite skuespillere, og alle slavene, tyvene og «underklasse-egypterne» spilles av svarte skuespillere, skriver han på Facebook, og legger til:

- Da jeg så at Sigourney Weaver spiller en afrikansk dronning, var det nok for meg.