DEBATT

Debatt: Barna i Al Hol

Hvis barna i Al Hol hadde blå øyne og blondt hår

Da ville Erna Solberg vært politisk død. Er KrF-leder Ropstad nestekjærlighetens Judas?

USKYLDIGE: Både barna og mødrene straffes uten lov og dom. Forskjellen er at barna er 100 prosent uskyldige, noe mødrene nødvendigvis ikke er.

Dette er ikke en rettsstat verdig, skriver innsenderen. Foto: Delil Souleiman / AFP / NTB Scanpix
USKYLDIGE: Både barna og mødrene straffes uten lov og dom. Forskjellen er at barna er 100 prosent uskyldige, noe mødrene nødvendigvis ikke er. Dette er ikke en rettsstat verdig, skriver innsenderen. Foto: Delil Souleiman / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Skal mødrene og barna fra Al Hol virkelig utgjøre en risiko i Norge? Det er skremmende hvis norsk sikkerhetstjeneste ikke klarer å håndtere 5-6 nikab-vandrende kvinner hvis eneste ressurs i kampen for IS var at de hadde en livmor.

Det sitter norske barn i umenneskelige forhold i flyktningleiren Al Hol i Syria.

Vladimir Jevtic
Vladimir Jevtic Vis mer

Ifølge rapporter i media og hjelpeorganisasjoner er de underernært og i livsfare. Det dreier seg om et svært begrenset antall norske statsborgere. Noen av dem små barn.

I enkelte medier, og blant flere regjeringsmedlemmer, har det vært reist en rekke bekymringer omkring det å hente barna og mødrene deres hjem. Aftenposten belærer oss om regjeringens hodepine, og «Urix forklarer» oss om en rekke dilemmaer.

Felles for dilemmaene og hodepinen er at bekymringen omkring barna kommer i bakgrunnen for bekymringene om «vanskelig juss», den framtidige terrorfaren barna representer, terrorfaren kvinnene representer, hvor farlig transporten er, osv. Regjeringen på sin side hevder at norske statsborgere og barna deres ikke er Norges ansvar.

At barna er uskyldige, og at mange av dem kan være utsatt for omsorgssvikt, nevnes knapt.

At Norges behandling av barna sannsynligvis strider mot Grunnloven, Barnekonvensjonen og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, synes ikke å gi noen større hodepine.

At behandlingen er blottet for den humanismen som vi ellers liker å slå oss på brystet med, er iallfall ikke et dilemma.

Al Hol ligger svært nær grensa til NATO-landet Tyrkia. Kurderne som akkurat nå kontrollerer området, ønsker de europeiske barna og mødrene i leiren tilbake til Europa. Det har nærmest vært skytteltrafikk av norske journalister inn og ut av Al Hol. Hvor vanskelig og farlig er det egentlig å få barna ut?

Det er rimelig godt dokumentert at de fleste barn som får adekvat oppfølgning etter traumer klarer seg helt fint. Selv barnesoldater klarer man å rehabilitere med ganske høy suksessrate. Den framtidige faren barna representerer er således sterkt overdrevet. Det dreier seg om noen ytterst få individer som man må forvente at vi klarer å ta hånd om. Ingen av mødrene synes heller å ha gjort seg bemerket som «salafi intellektuelle» eller krigere.

Det er skremmende hvis norsk sikkerhetstjeneste ikke klarer å håndtere 5-6 nikab-vandrende kvinner hvis eneste ressurs i kampen for IS var at de hadde en livmor.

Farsen startet ca. et år tilbake med at regjeringen gikk ut og sa at det var uaktuelt for norske myndigheter å hente kvinnene og barna hjem. I og med at foreldrene hadde vært så dumme og blitt med i en så kjip organisasjon som IS er, kunne barna bare ha det så godt.

Etter press, interne uenigheter i regjeringen og i et forsøk på å komme seg ut av den juridiske og moralske hengemyra som standpunktet representerte, åpnet Erna Solberg for å hente barna hjem. Dette under forutsetning av at mødrene ikke ble med på lasset.

Man forsøkte med andre ord å ansvarliggjøre mødrene, vel vitende om at mange av dem er så religiøst forkvaklet og vrangforestilte at det grenser opp mot sinnslidelse. De vil aldri vil la barna sine reise til Norge uten at de selv blir med, noe også statsministeren vet. Standpunktet har seinere blitt karakterisert som juridisk galt og uetisk av ledende eksperter på området ved flere universiteter i Norge. Uavhengige jusseksperter som deler regjeringens syn, synes å være totalt fraværende i debatten. Mon tro de ikke finnes?

Siste del av farsen omhandler et fire år gammelt alvorlig sykt barn som norske myndigheter ikke vil hente hjem med mindre moren forblir i leiren. Barnet veier like mye som en gjennomsnittlig norsk 1 åring. Ifølge media har barnet sannsynligvis cystisk fibrose. CF eller ei, er barnet alvorlig sykt og vil sannsynligvis dø i løpet av kort tid med mindre det får adekvat behandling. Til tross for dette vil ikke norske myndigheter hente barnet hjem, da moren ikke vil la barnet reise alene.

INGEN NÅDE: Konstituert første nestleder Sylvi Listhaug og partileder Siv Jensen i Frp sier at de ikke har noen sympati og at det ikke er noe rom for tilgivelse for kvinnene som har reist ned til Syria for å slutte seg til IS. Video: NTB Scanpix Vis mer

Konsekvensen av det politiske spillet og uthalingstaktikken som er uetisk og sannsynligvis juridisk gal, er at norske barn vil dø i leiren. Både barna og mødrene straffes uten lov og dom. Forskjellen er at barna er 100 prosent uskyldige, noe mødrene nødvendigvis ikke er.

Dette er ikke en rettsstat verdig.

Det er noe svært trist over Ernas håndtering av saken og standpunktene hun og regjeringen har stått for. Er dette Høyres humanisme eller dreier det seg om en politisk hestehandel med Frp? Hvor ble det av nestekjærligheten til KrF? Ble den forrådt i bytte mot makt? Noe vår kristne kulturarv har utallige eksempler på. Man kan spørre seg om ikke nåværende KRF-leder Ropstad er en nestekjærlighetens Judas?

Erna vet godt at hun hadde vært politisk død hvis det satt barn med blå øyne og blondt hår i Al Hol. Urix hadde nok også latt anledningen til å forklare oss om dilemmaer, passere. Humanisme, moral og barnas lidelse hadde nok i større grad stått i fokus.

Norge brukte enorme ressurser på å hente hjem en leiesoldat (en fremmedkriger?) som tilbød sine tjenester til en milits kjent for å voldta spedbarn i Kongo. Attpåtil ble han av enkelte forsøkt omgjort til en nasjonalhelt.

Regjeringen, med Erna i spissen, sender et tydelig signal til tusenvis av innvandrere der ute. Det holder ikke med norsk statsborgerskap med mindre du er etnisk norsk. Selv ikke om du er et hjelpeløst barn. Du er og forblir en 2.-rangs borger som ikke er like mye verdt. Det hjelper lite med fine nyttårstaler om innvandrere, når taler og praksis ikke samsvarer. Dette er også en form for identitetspolitikk. En stygg sådan.

Statsministeren har tydeligvis glemt sin tale om tyskerjentene i oktober 2018. Der stadfestet hun at norske myndigheter brøt med grunnlovens grunnprinsipp om at ingen norsk borger skal straffes uten dom eller dømmes uten lov. Er det ikke nettopp dette som skjer med barna, og mødrene, i Al Hol nå?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer