KOMMENTARER

«Hvis CIA-etterforskerne får en bombe i hodet fra pro-russiske opprørere, kan helvete for alvor være over oss»

Etterpåklokskap er en sjeldent enkel øvelse etter at Malaysia Airlines-flyet falt ned over Øst-Ukraina i går, skriver Morten Strand.

FLASKETUTEN: Pro-russiske separatister peker på amatører i det ukrainske forsvaret, mens Ukraina peker på militære amatører blant de pro-russiske opprørerne, skriver Morten Strand. Foto: Alexander Khudoteplij / AFP / NTB Scanpix
FLASKETUTEN: Pro-russiske separatister peker på amatører i det ukrainske forsvaret, mens Ukraina peker på militære amatører blant de pro-russiske opprørerne, skriver Morten Strand. Foto: Alexander Khudoteplij / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

DET ER SOM MAN kunne vente. Russerne og de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina peker på amatører i det ukrainske forsvaret når de skal forklare at Malaysia Airlines-flyet med 298 mennesker ombord falt ned over Ukraina på torsdag. Mens ukrainerne peker på de militære amatørene blant opprørerne, som nettopp har skrytt av at de har fått tak i avansert anti-luftskyts. Men i denne leken med flasketuten peker på, er det ingen tvil om hvem den peker mest på. Det er som om både flasketuten og den russiske presidenten, Vladimir Putin, er blitt magnetiske.

INDISIENE er mange. Telefonsamtaler tatt opp mellom opprørere som forteller om sjokket da de skjønner at det er et sivilt fly med flere hundre passasjerer, og ikke et ukrainsk militærfly, som er truffet. Det faktum at opprørerne sier de har fått tak i avanserte anti luftskyts-våpen fra ukrainske våpenlagre, og den spekulasjon at de kan ha fått det fra sine kontakter i russisk etterretning. Flyet som forulykket kom fra vest og skulle mot øst, hvis ukrainerne skulle ha skutt det ned er det logisk at det hadde kommet fra øst og var på vei inn i ukrainske luftrom. Dessuten er det påfallende at de fleste russiske aviser på en dag som i går ikke viet førstesida si på tragedien over Ukraina. Det er som om det store russiske VI vasker sine hender, og med uskyld i blikket sier: Det var ikke vi. Før endelige bevis eventuelt foreligger peker det meste i retning av at de pro-russiske separatistene sto bak nedskytingen. Og dermed også deres mentor og forutsetning, Vladimir Putin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer