KOMMENTARER

«Hvis CIA-etterforskerne får en bombe i hodet fra pro-russiske opprørere, kan helvete for alvor være over oss»

Etterpåklokskap er en sjeldent enkel øvelse etter at Malaysia Airlines-flyet falt ned over Øst-Ukraina i går, skriver Morten Strand.

FLASKETUTEN: Pro-russiske separatister peker på amatører i det ukrainske forsvaret, mens Ukraina peker på militære amatører blant de pro-russiske opprørerne, skriver Morten Strand. Foto: Alexander Khudoteplij / AFP / NTB Scanpix
FLASKETUTEN: Pro-russiske separatister peker på amatører i det ukrainske forsvaret, mens Ukraina peker på militære amatører blant de pro-russiske opprørerne, skriver Morten Strand. Foto: Alexander Khudoteplij / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

DET ER SOM MAN kunne vente. Russerne og de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina peker på amatører i det ukrainske forsvaret når de skal forklare at Malaysia Airlines-flyet med 298 mennesker ombord falt ned over Ukraina på torsdag. Mens ukrainerne peker på de militære amatørene blant opprørerne, som nettopp har skrytt av at de har fått tak i avansert anti-luftskyts. Men i denne leken med flasketuten peker på, er det ingen tvil om hvem den peker mest på. Det er som om både flasketuten og den russiske presidenten, Vladimir Putin, er blitt magnetiske.

INDISIENE er mange. Telefonsamtaler tatt opp mellom opprørere som forteller om sjokket da de skjønner at det er et sivilt fly med flere hundre passasjerer, og ikke et ukrainsk militærfly, som er truffet. Det faktum at opprørerne sier de har fått tak i avanserte anti luftskyts-våpen fra ukrainske våpenlagre, og den spekulasjon at de kan ha fått det fra sine kontakter i russisk etterretning. Flyet som forulykket kom fra vest og skulle mot øst, hvis ukrainerne skulle ha skutt det ned er det logisk at det hadde kommet fra øst og var på vei inn i ukrainske luftrom. Dessuten er det påfallende at de fleste russiske aviser på en dag som i går ikke viet førstesida si på tragedien over Ukraina. Det er som om det store russiske VI vasker sine hender, og med uskyld i blikket sier: Det var ikke vi. Før endelige bevis eventuelt foreligger peker det meste i retning av at de pro-russiske separatistene sto bak nedskytingen. Og dermed også deres mentor og forutsetning, Vladimir Putin.

DEN VESTLIG-STØTTEDE fortellingen om hva som skjedde er i ferd med å etablere seg. Og så lenge ikke noe annet kan bevises er det den fortellingen som legger premissene for hvilke politiske konsekvenser tragedien over Ukraina skal få. Det gir den russiske presidenten to valg. Han kan enten trekke den konklusjonen at krigen i Øst-Ukraina har kommet ut av kontroll og blitt for farlig, stanse den russiske støtten til opprøret, og bidra til at det kveles av seg selv. Eller han kan trekke den konklusjonen at forholdet til Vesten nå er på et slikt lavpunkt at det ikke gjør noe særlig om det blir enda verre. Det er en skjebnetid for Europa. Skal kontinentet, bare 25 år etter Den kalde krigens slutt, igjen lammes av en konfrontasjon som er i ferd med å bli økonomisk, som allerede en stund har vært ideologisk, og som enda en gang kan bli et våpenkappløp?

I ETTERPÅKLOKSKAPENS NAVN vil man trolig også i Moskva si at det beste hadde vært at det meste hadde vært som det var i Øst-Ukraina. Konsekvensene er i ferd med å bli for store, også for en Putin som i vår lagde sin egen doktrine, nemlig at det er Russlands plikt å forsvare russeres og russisk-språkliges interesser også utenfor Russlands grenser. Det gjorde han da han annekterte Krim i en faglig sett bejublet militær- og etterretningsaksjon i mars. Det trodde de pro-russiske opprørerne at han skulle gjøre da de startet sitt væpnete opprør i april med å erobre offisielle bygninger i de østlige fylkene Donetsk og Lugansk, og prøvde å gjøre det i Kharkov.

SKRIFTEN PÅ VEGGEN har lenge vært at det øst-ukrainske opprøret har gått galt. I Slavjansk tok den eksentriske og brutale kommandanten med krigernavnet Igor Strelkov - Igor Skytteren - OSSE-observatører som gisler, og styrte byen med jernhånd. Han dømte folk til døden for bagateller etter Stalins unntakslover fra 2. verdenskrig, og bilder av ham dukket opp på nettet av en nasjonalistisk krigsromantiker, som poserte villig utkledd i titalls forskjellige militære uniformer fra romertida til vår tid. Hans fetisj var krig. I Slavjansk var mannen som egentlig skal være oberst i den russiske militære etterretningen, midt i sin egen våte drøm, så det ut til.

DET ER KLART at slike allierte i en krig er litt i drøyeste laget. Men selv om Putin holder en viss avstand til opprørerne i øst, har han så langt ikke kappet hånden av dem. Dagen før fly-tragedien, onsdag denne uka, innførte USA og EU sanksjoner mot Russland som for første gang rammer økonomien. De stanser kreditt, og rammer olje- og forsvarsindustrien. Det var status mellom Østen og Vesten i Europa før Malaysia Airlines flight MH 17 ble skutt ned over Ukraina torsdag. Hvor dette dramaet ender vet ingen. CIA har varslet at de sender sine egne etterforskere til styrt-stedet. Hvis de får en bombe i hodet fra pro-russiske opprørere, kan helvete for alvor være over oss.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer