LEDER

Kronprinsparets fond:

Hvis det er noen som har konstruert et problem, er det de kongelige selv

Kongelig hemmelighold.

FOND: Kronprinsparets fond hemmeligholder private givere. Foto: Lars Eivind Bones / DAGBLADET
FOND: Kronprinsparets fond hemmeligholder private givere. Foto: Lars Eivind Bones / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

På seks år har Kronprinsparets fond fått over 32 millioner fra næringsliv og privatpersoner. De hemmeligholder givere av 8,6 av disse millionene.

Samtidig viser Dagbladets undersøkelser at kronprinsparet har stilt opp på en rekke offisielle besøk hos de som har gitt penger til fondet. Fagmiljøer stiller spørsmål ved både rolleblandingen og hemmeligholdet. Skal kronprinsparet være døråpner for bedrifter som har gitt dem penger? Hva med de hemmelige giverne, hva slags relasjon har kronprinsparet til dem? Det har ingen andre mulighet til å ettergå, og fondet vil heller ikke svare på det.

Det er ikke ofte kongehuset sender ut pressemeldinger for å korrigere eller yte motstand mot journalistikk, men det gjorde de i dette tilfellet. I en melding lørdag angriper de vår artikkel, og mener Dagbladet «konstruerer et problem». Det står også: «Istedenfor at bidragsyterne mistenkeliggjøres, fortjener de ros for å ta samfunnsansvar».

Kongehuset forsøker å snu saken på hodet. Vi mistenkeliggjør ikke bidragsyterne, vi retter ansvaret der det hører hjemme: hos de kongelige og hoffet. Det er de kongeliges ansvar å legge til rette for at arvingen til Norges trone opptrer ryddig og med åpenhet rundt økonomiske bindinger. Slottet møter kritikken av hemmeligholdet og rolleblandingen med å forsikre at «hoffet ivaretar en høy etisk standard».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer