Hvis det funker, hvorfor reparere det?

Bønn fra fire mottakere av tippemidler: Ikke rør spillmonopolet!

TIPPEMIDLER kan for eksempel gå til yngre spillere som ønsker å delta i turneringer som Norway Cup. Illustrasjonsfoto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TIPPEMIDLER kan for eksempel gå til yngre spillere som ønsker å delta i turneringer som Norway Cup. Illustrasjonsfoto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Meninger

Det norske spillmonopolet ble opprettet for å bekjempe spillavhengighet og de sosiale utfordringene som følge av spill og gambling. Slik er det fortsatt.

Ansvarlighet er den viktigste årsaken til hvorfor en enerettsmodell (et statlig monopol på pengespill) er bra for hver og en, og for samfunnet som helhet. Enhver framtidig politikk på spillfeltet må legge ansvarlighet til grunn. Derfor er vi for enerettsmodellen.

Norge har færre problemer med spillavhengighet enn andre land. Kontrollmekanismene som er på plass, fungerer. Kontroll og styring med tilbudene fra Norsk Tipping er mye større fordi selskapet er heleid av staten. Uheldige følger av spill kan enkelt reguleres med «en telefon til Hamar».

I tillegg går hele overskuddet fra spill på Norsk Tipping til overskuddsmottakere innen det frivillige organisasjonslivet. Ikke noe skal tas ut til profitt for eiere på Malta eller andre steder. De utenlandske spillselskapene ønsker seg ikke inn i Norge for å styrke norsk frivillighet! Tvert om ønsker de å betale ut så lite som mulig.

For hver krone som blir igjen etter premier, gir enerettsmodellen 62 øre til gode formål. Spill på de utenlandske selskapene i en framtidig lisensmodell gir 15 øre. Det blir rett og slett mer penger til gode formål ved spill innenfor eneretten, enn utenfor. Hvorfor skal vi ønske oss noe annet?

Aktørene som ønsker seg inn i Norge på lisens, argumenterer med at det blir mer penger til gode formål ved en lisensordning. Mon det? Det må bety at det må spilles for fire ganger så mye!

Aktørene som i dag omgår norsk lov, slutter ikke å tilby sine tjenester selv om noen av dem får lisens. Så lenge det ikke finnes sterkere kontroll med tilbudet fra utlandet, vil det alltid være et gråmarked.

Regjeringen hadde frist for sin høring om lisensiering av pengespill i går. Regjeringen har utredet konsekvensene av en eventuell lisensordning i Norge. Svarene er klare. Det er på ingen måter positivt med et lisenssystem for spill, verken når det gjelder spillavhengighet eller når det gjelder finansiering av gode formål.

«Regjeringen vil utrede spørsmålet om lisensordning for utenlandske spillselskaper for å se om det er mulig å kombinere sosialpolitiske hensyn og økte totale inntekter til frivilligheten innenfor EØS-avtalens rammer.»

Vi mener svaret på det regjeringen selv har gitt seg som mandat, er et tydelig nei.

Nå som alle uhildede rapporter og en sterk, samlet frivillighets-stemme sier det samme, er det på tide å lukke diskusjonen. Dersom man nå fortsetter diskusjonen om dette, er man egentlig mot enerettsmodellen av prinsipp - ikke for «å kombinere sosialpolitiske hensyn og økte totale inntekter til frivilligheten», som regjeringen selv trekker fram.

Stram inn muligheten for å drive ulovlig reklame fra utlandet. Stram inn muligheten for å omgå loven om betalingsformidling til ulovlige spillselskaper og blokker spill hos gamblingselskapene. Styrk enerettsmodellen gjennom konsekvent og konsistent lovgivning og ta kampen reelt opp mot ulovlige, ikke ønskede operatører på spillfeltet. Det er tydelig og god spillpolitikk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.