- Hvis det smeller, så smeller det skikkelig

«Trygdekontoret»-Leo får vite hva som driver en ekte casual til blodig slåsskamp.

(Dagbladet): I forkant av kveldens sesongpremiere av debattprogrammet «Trygdekontoret» på NRK3, har den etter hvert så husvarme Trygde-nestoren Thomas Seltzer tatt i bruk det eldste talkshow-trikset i boka:

Han har hyra inn en utegående reporter, som gjennom hele sesongen skal reise rundt og møte de gjestene NRK av forskjellige grunner ikke kan eller vil ha i studio.

Casual-møte Mannen som hopper etter utegående reporter-størrelser som Synnøve Svabø og Alex Rosén, er bosnieren Leo Ajkic - blant annet kjent fra P3-programmet «Banden».

I kveldens episode, som går under navnet «sint, ung  mann spessial», har Ajkic møtt en casual, en såkalt fotballpøbel, i Bergen.

Her får han en innføring i hva som går gjennom hodet til en casual i sekundene før slagsmålet bryter løs.

- Det er en forventing av at noe skal se. Det koker i blodet. Du er på tuppene, og du kjenner hvert åndedrag. Da, hvis det smeller, så smeller det skikkelig. Det er akkurat som en utløsning. Det er ingen som kan stoppe deg, du bare toger rett inn, sier den anonymiserte mannen.

Casual-miljøet er kjent for å være veldig lukket, og de stiller sjeldent eller aldri opp til intervju i media.

- Jeg bryr meg om fem ting: Sex, vold, dop, religion og penger. Det er disse temaene jeg synes er interessante å lage reportasje om, sier Ajkic til Dagbladet.

NY DUO: Leo Ajkic og Thomas Seltzer i redaksjonslokalet til «Trygdekontoret».
Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet
NY DUO: Leo Ajkic og Thomas Seltzer i redaksjonslokalet til «Trygdekontoret». Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet Vis mer

Sjefen Thomas Seltzer er full av lovord om nyervervelsen.

- He puts «the Boss in Bosnia», for å si det sånn. Jeg har vært fan av ham siden jeg hørte ham på «Banden» på P3. De eneste gangene nigerianske horer har sluppet til som intervjuobjekter på norsk radio, har vært når Leo har vært ute på gata med mikrofonen sin, sier Seltzer.

Terror-sending Ellers blir sendingen viet terroranslaget mot Oslo og Utøya den 22. juli. Psykiater Finn Skårderud, artist Esben «Dansken» Selvig og komiker Odd-Magnus Williamson prøver blant annet å se gjerningsmannen i lys av samfunnet som skapte ham.

- Han har ikke oppstått i et vakuum. Jeg kjenner igjen mye av samtiden i ham. Selvopptattheten, den ekstreme materialismen og kjendisjaget. Han var mer opptatt av å bli kjendis enn å komme med et politisk budskap.

- Jeg skulle ønske at flere medier kunne se gjerningsmannen i lys av dette - og ikke bare gjennom telelinser på vei til et fengslingsmøte, sier Seltzer.

MUNTER PASSIAR: Løst og ledig - akkurat som i «Trygdekontoret»-sendingene.
Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet
MUNTER PASSIAR: Løst og ledig - akkurat som i «Trygdekontoret»-sendingene. Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet Vis mer