- Hvis dette stemmer, er det dårlig journalistikk

Presseforbundets generalsekretær om TV 2s tabbe i Wiborg-saken.

OVERBEVISENDE: TV 2s bevis for at Jan Wiborg må ha begått selvmord på Cabinn Express Hotel (nede til venstre), skal ha ført til at mange norske journalister droppet videre graving i saken. Men TV 2 var i virkeligheten på et annet hotell (oppe til høyre), 550 meter unna. Foto: Goodle Maps / Kristian Ridder-Nielsen.
OVERBEVISENDE: TV 2s bevis for at Jan Wiborg må ha begått selvmord på Cabinn Express Hotel (nede til venstre), skal ha ført til at mange norske journalister droppet videre graving i saken. Men TV 2 var i virkeligheten på et annet hotell (oppe til høyre), 550 meter unna. Foto: Goodle Maps / Kristian Ridder-Nielsen.Vis mer

(Dagbladet): I kjølvannet av journalist Knut Lindhs nye bok «Hvem drepte Jan Wiborg?» er det kommet fram at TV 2 gjorde en tabbe da de i 1996 undersøkte ryktene om at ingeniør Jan Fredrik Wiborg ble drept i København i 1994.

TV 2s reporter Stein Kåre Kristiansen mente å kunne fastslå at Wiborg ikke kunne vært tatt av dage, men må ha begått selvmord - slik også dansk politi konkluderte med. Men TV 2s bevismateriale bygget på undersøkelser av låsesystemene på et annet hotell enn der Wiborg falt ut av et knust vindu og døde den 21. juni 1994.

- Hvis det er tilfelle at det ble filmet på feil hotell, og at dette hotellet hadde et annet låsesystem enn hotellet der Wiborg døde er det dårlig journalistikk, slår generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund fast.

- Det kan ha vært avgjørende for forståelsen av det som kan ha vært en kriminell handling, sier hun.

Tror han ble drept Jan Wiborg er mannen som ble hyret av tilhengerne av ny hovedflyplass på Hurum på slutten av åttitallet, til å granske målingene som angivelig viste at halvøya sør i Buskerud var uegnet til formålet.

Wiborg mente å kunne dokumentere at målingene var manipulert til å vise at Hurum hadde mer tåke og dårligere sikt enn det som var tilfelle. Målingene var avgjørende for at Stortinget i 1991 gjorde helomvending og bestemte at den nye flyplassen skulle legges til Gardermoen, slik blant annet den sittende Ap-regjeringa gikk inn for.

Også i flere år etter Stortingets vedtak, jobbet Wiborg utrettelig for å overbevise politikerne om at de var ført bak lyset.

Lindh mener å kunne bevise at Wiborg ikke begikk selvmord, men ble tatt av dage - stikk i strid med såvel dansk politi som granskingskommisjonen som gikk gjennom flyplass-saken og leverte sin rapport i 2001.

Djevelen ligger i detaljene Løken Stavrum mener TV 2s hotelltabbe er et tilårskomment eksempel på at mediedramaturgi går på bekostning av etterrettelighet.

- Det har vi sett flere ganger også i ettertid, og det sterkeste eksempelet er romkvinnesaken, sier hun med referanse til NRKs famøse dagsrevysak fra i fjor.

- Selv om dette er 17 år siden, var Stein Erik Kristiansen allerede da en erfaren journalist. Var det slik det nå påstås, var dette trolig en detalj han ikke hadde øye for konsekvensene av. I dette ligger det en lærdom: Også detaljene i en fortelling må stemme overens med virkeligheten, sier hun.

Løken Stavrum håper den siste opprullingen i den gamle saken fører til at flere vil drive journalistikk på selve substansen i saken:

- Nemlig hva som skjedde med Jan Wiborg, sier hun.

DETALJENE: Generalsekretær Kjersti Stavrum i Norsk Presseforbund mener saken er et eksempel på at mediedramaturgi går foran sannheten. - Også detaljene må stemme med virkeligheten, sier hun. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
DETALJENE: Generalsekretær Kjersti Stavrum i Norsk Presseforbund mener saken er et eksempel på at mediedramaturgi går foran sannheten. - Også detaljene må stemme med virkeligheten, sier hun. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer