Hvis ditt hus var en Tesla

Staten sponser rikfolks elbil-luksus med milliarder. Men unge som skal inn på nyboligmarkedet, må betale ekstra for stadig strengere energikrav.

DYRE LOVER: En undersøkelse gjort for Boligprodusentens Forening viser at endringer i byggeforskriftene siden 1997 gjort en toroms blokkleilighet 637 000 kroner dyrer, skriver Kjetil Rolness i lørdagskommentaren. Illustrasjon: Flu Hartberg
DYRE LOVER: En undersøkelse gjort for Boligprodusentens Forening viser at endringer i byggeforskriftene siden 1997 gjort en toroms blokkleilighet 637 000 kroner dyrer, skriver Kjetil Rolness i lørdagskommentaren. Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOLIGPOLITIKK var noe norske politikere drev med før i tiden. «Juvelen i den sosialdemokratiske orden», med subsidierte lån, tilrettelagte tomter og allmennyttige boligsamvirker, er forlengst plassert på museum, sammen med kringkastingsmonopol og femmil med intervallstart. Borte er alle former for skjerming og regulering som fortsatt finnes i andre siviliserte land. Norge skal ha Europas råeste boligmarked.

Vi skal også ha Europas høyeste innvandring. Noe som gir rekordhøy befolkningsvekst. Som - jøss! - skaper et enormt behov for nye boliger. Men politikere har ikke lenger ansvar for å bygge landet. Vi trenger 38 000 nye boliger hvert år. I fjor ble dest bygget 27 000. Og der behovet er størst, er aktiviteten minst, både mht. salg og igangsetting. I Oslo gikk salget av nybolig ned med nesten 50 prosent i 2013. Og det fortsetter. Januar i år falt 56 prosent i forhold til samme måned i fjor.

BYGGEBRANSJEN er bekymret, og mener myndighetene har forverret utviklingen med sine skjerpelser: Egenkapitalkravet på 15 prosent. Og stadig strengere tekniske forskrifter og krav - om energieffektivitet, tilgjengelighet (for funksjonshemmede), uavhengig kontroll, inneklima, radon, brannsikkerhet, rassikring, avfallhåndtering, garantistillelse, substitusjonsplikt, bruksanvisninger og dokumentasjon ned til dørvridernivå. Mange av kravene er hver for seg fornuftige. Men tilsammen gir de en gigantisk papirhaug, et rigid kontrollregime, og en solid ekstraregning på toppen av allerede oppblåste boligpriser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer