DEBATT

Debatt: Klimasøksmål

Hvis domstolene ikke skal kunne håndheve grensene Grunnloven setter, hvem skal da gjøre det?

Det er legitimt å mene at domstolene burde være varsom med å prøve om lover strider mot Grunnloven, men det å argumentere mot domstolens adgang til å overprøve slike beslutninger er noe annet.

Søksmål: Hovedbudskapet i Aftenpostens lederartikkel forrige tirsdag synes å være at domstolene ikke har, eller ikke burde ha, adgang til å overprøve Stortingets beslutning om petroleumsutvinning, og at søksmålet derfor ikke burde vinne frem, skriver kronikkforfatterne. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Søksmål: Hovedbudskapet i Aftenpostens lederartikkel forrige tirsdag synes å være at domstolene ikke har, eller ikke burde ha, adgang til å overprøve Stortingets beslutning om petroleumsutvinning, og at søksmålet derfor ikke burde vinne frem, skriver kronikkforfatterne. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Tirsdag forrige uke hadde Aftenposten en lederartikkel med tittelen «Domstolene skal ikke styre klimapolitikken». Hovedbudskapet synes å være at domstolene ikke har, eller ikke burde ha, adgang til å overprøve Stortingets beslutning om petroleumsutvinning, og at søksmålet derfor ikke burde vinne frem.

Lignende budskap har også blitt fremmet av blant andre VG og Klassekampen.

Søksmålet gjelder vedtak om tildeling av lisenser i 23. konsesjonsrunde. Vedtaket domstolen skal vurdere er truffet av regjeringen. Stortinget har ikke vedtatt lisensene i 23. konsesjonsrunde, selv om spørsmålet om utvinning av petroleum i Barentshavet sørøst har blitt behandlet av Stortinget.

Søksmålet ber ikke domstolen overprøve norsk klimapolitikk. Søksmålet innebærer at domstolen må ta stilling til om konkrete utvinningstillatelser tildelt av regjeringen er lovlige. Domstolsprøving av forvaltningsvedtak har lang tradisjon i Norge. Tilsvarende gjelder domstolens prøving av om statens myndighetsutøvelse er innenfor Grunnlovens rammer.

En slik prøving har domstolene både rett og plikt til. Dette har vært sikker konstitusjonell sedvanerett i lang tid, og fremgår nå uttrykkelig av Grunnloven § 89.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer