Hvis du dør, hvem skal varsle «WoW»-vennene dine?

Ny tid, nye utfordringer.

EN DU KJENNER? De aller fleste opererer med såkalte «nicks» når de beveger seg online, for eksempel i onlinespill som «World of Warcraft». Dette kan gjøre det vanskelig å spore opp onlinevennene til folk som tar med seg passord og lignende i graven. Foto: BLIZZARD
EN DU KJENNER? De aller fleste opererer med såkalte «nicks» når de beveger seg online, for eksempel i onlinespill som «World of Warcraft». Dette kan gjøre det vanskelig å spore opp onlinevennene til folk som tar med seg passord og lignende i graven. Foto: BLIZZARD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Når noen faller fra, er det vanlig for de pårørende å varsle venner, kolleger og bekjente av den avdøde for å fortelle dem hva som har skjedd.

Nå som stadig flere velger å leve parallelle liv på nettet, enten på nettsamfunn eller i onlinespill som «World of Warcraft», kan det være vanskelig for de pårørende å vite hvem den avdøde pleiet omgang med - og hvordan de skal få fatt i dem.

Fant guildet etter tre uker
Da amerikanske Jerald Spangenberg (57) falt død om under en omgang med «World of Warcraft», markerte det startskuddet for et eget eventyr for datteren Melissa Allen Spangenberg. Hun ville nemlig at farens onlinevenner ikke skulle tro at han bare hadde droppet dem, noe som skulle vise seg å være mer komplisert enn først antatt, skriver AP

Melissa hadde ikke farens «WoW»-passord, og utgiveren Blizzard kunne ikke hjelpe henne. Men etter tre ukers søking på nettet, fant hun fram til farens «guild», og fikk dermed varslet onlinevennene.

En av disse var Chuck Pagoria i Morgantown, som trodde at Spangenberg var blitt borte på grunn av en internkrangel i guildet samme kveld som dødsfallet.

- Jeg tenkte at han mest sannsynlig trengte litt tid på å få krangelen på avstand. Jeg ble ekstremt sjokkert og satt ut da jeg hørte grunnen til at han var blitt borte. Ingen hadde noe mulighet for å finne ut dette, sier Pagoria til AP.

Mange opererer med egne onlinenavn når de beveger seg på nettet, og på tross av at man ikke kjenner til hverandres utseende eller ekte navn, oppstår vennskap som kan være like verdifulle for mange som vennskap i det «ekte» livet.

Kontaktet ukjente
Spangenberg, som døde av en akutt mageblødning, var ikke forberedt på sitt eget dødsfall. Det er det imidlertid stadig flere andre som ferdes mye online som er, skriver AP.

Stadig flere velger nemlig nå å legge til rette for at de pårørende kan kontakte personer de kanskje knapt vet om. Da faren til Robert Bryant døde i fjor, etterlot han til sønnen en liten USB-minnepinne med en liste over alle kontaktene han hadde på nettet.

- Det var litt ekkelt, fordi jeg fortalte alle disse fremmede at faren min var død. Men det var også til stor hjelp, fordi det tillot meg å rydde opp i alle disse tingene, og få mer tid til å hjelpe moren min med det hun trengte, sier Bryant til AP.

Post mortem-mail
En som har tatt konsekvensen av slike nye problemstillinger er David Eagleman, en forsker ved Baylor College of Medicine i Houston. Han har satt opp nettsiden Deathswitch, der folk kan sette opp eposter som automatisk blir sendt ut dersom de ikke logger seg på med jevne mellomrom.

- Jeg jobber på et av verdens største medisinske sentre, og det man hver dag ser her er ambulanser som ankommer med folk som ikke hadde ventet det bare fem minutter tidligere. Hvis du brått dør eller faller i koma, kan der være mye informasjon om passord og lignende som bare er lagret i hodet ditt, sier Eagleman til AP.

Å være medlem på Deathswitch koster 20 dollar i året, og lar folk lage opptil 30 eposter med tillegg som bilder og videofiler. Du kan selv sette hvor ofte du må logge inn for at epostene ikke kan bli sendt ut.

Dersom en slik løsning høres for morbid ut, finnes andre lignende sider som bygger på forskjellige løsninger.

SlightlyMorbid lar deg sette opp eposter som blir sendt ut om du skulle være uheldig, men der må du på forhånd gi en du stoler på innlogginsinfo så de kan igangsette utsendelsene. Nettsiden Legacy Locker tilbyr også en postmortem epost-utsendelse, men der kreves det fremleggelse av dødsattest før epostene sendes ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer