Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvis du skjønner hva «Netflix and chill» egentlig betyr, så er du neppe over 25 år

Har blitt et internett-fenomen.

«NETFLIX AND CHILL»: Å bruke strømmetjenesten Netflix er det mange som gjør. Men hva uttrykket «Netflix and chill» betyr, er kanskje ikke kjent for alle. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
«NETFLIX AND CHILL»: Å bruke strømmetjenesten Netflix er det mange som gjør. Men hva uttrykket «Netflix and chill» betyr, er kanskje ikke kjent for alle. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvis man besøker internett-oppslagsverket for slanguttrykk, Urban Dictionairy, og søker på uttrykket «Netflix and chill», kommer følgende beskrivelse opp:

«Det betyr at du besøker partneren din sitt hus, og har sex med Netflix på i bakgrunnen».

Slapp låt om «Netflix and chill» Begrepet har de siste årene blitt mer og mer brukt, spesielt på sosiale medier. Om man googler uttrykket kommer det opp en rekke «memer», altså spøker som spres på internett, og i august slapp rapperen B.o.B en sang som likegreit heter «Netflix and chill».

Dette er et utdrag fra låt-teksten:

«I was thinkin' Netflix and chill, Netflix and chill/ I got drink and smoke and dick that's if you come through for real/ I was thinkin' Netflix and chill, Netflix and chill/ I wake up and need it up that's a bed and breakfast for real, oh yeah».

Internett-hit Men hvordan oppstod begrepet?

Nettstedet Fusion.net har undersøkt langt tilbake i tid, og har laget en tidslinje for når begrepet først ble tatt i bruk, og hvordan det har utviklet seg siden.

De mener begrepet oppstod i 2009, to år etter at Netflix startet å tilby streaming av TV-serier og filmer på internett, men at begrepet først fikk en annen mening i 2014.

De siste månedene har begrepet tatt helt av. En rekke populære brukere på sosiale medier startet å lage videoer som tullet med begrepet, og artister og kjente mennesker begynte også å ta det i bruk, blant annet artisten Nicki Minaj.

Og Netflix selv har også fått med seg trenden. I juli i år postet nemlig streamingiganten en video på sin egen tumblr-side, med teksten: «Netflix and chill. No, really».

- Spres raskere enn før Forfatter av Norsk slangordbok, Tone Tryti, mener det nesten er umulig å finne ut akkurat når og hvordan et slanguttrykk oppstår.

- Det er nesten uråd å finne ut av. Da jeg holdt på med slangordboka, viste det seg at mange uttrykk var langt eldre enn jeg hadde trodd, sier hun.

Hun kjenner ikke til begrepet «Netflix and chill», men nevner kjapt det norske uttrykket «Vil du bli med meg hjem og se på frimerkesamlingen min?».

- Ord og utrykk sprer seg mye raskere enn før, mye på grunn av sosiale medier og internett. I arbeidet med boka mi ble jeg overrasket over hvor fort det spres. Uttrykk ble brukt på landsbasis, mens jeg hadde trodd de var begrenset til en region. Via internett sprer også uttrykk seg over landegrenser, sier hun.


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!