- Hvis du snuser må dama di også gjør det

Ikonet Little Steven deler sine livsvisdom med Dagbladet.

EN HJELPENDE HÅND: - Jeg gjør dårlige ting bra, og store ting større. Slik omtaler Steven Van Zandt, bedre kjent som Little Steven, seg selv. Han er stadig på jakt etter nye talenter, og har funnet drøssevis i Norge. Foto: Kirsti Hovde
EN HJELPENDE HÅND: - Jeg gjør dårlige ting bra, og store ting større. Slik omtaler Steven Van Zandt, bedre kjent som Little Steven, seg selv. Han er stadig på jakt etter nye talenter, og har funnet drøssevis i Norge. Foto: Kirsti Hovde Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Når olja tar slutt kommer nordmenn til å se at deres kultur er en industri for framtida. Det er en gullgruve, sier Steven Van Zandt (60) til Dagbladet.

Det amerikanske ikonet er i innspurten av «Lilyhammer»-innspillinga, der han spiller et tidligere medlem av New York-mafiaen som blir plassert i et vitnebeskyttelsesprogram på Lillehammer.

Van Zandt, bedre kjent som Little Steven, hadde en av hovedrollene i gigantsuksessen «Sopranos» og spiller i bandet til Bruce Springsteen. Når Dagbladet møter ham har han nettopp avsluttet en 17.mai-scene på Maihaugen i øsende regnvær.

«Verdens consigliere» - Jeg ble veldig overrasket over hvor dyktige skuespillerne i denne serien er. De er på høyde med skuespillerne i «Sopranos». Sammen med resten av norsk kultur er det en av verdens best bevarte hemmeligheter.

TØFF TYPE: - Se opp for demonene. Alkohol og dop er et konstant problem, er Steven Van Zandts advarsel til musikere. Foto: Kirsti Hovde
TØFF TYPE: - Se opp for demonene. Alkohol og dop er et konstant problem, er Steven Van Zandts advarsel til musikere. Foto: Kirsti Hovde Vis mer

Den amerikanske skuespilleren har i lang tid vist sin fascinasjon for norsk kultur. I tillegg til «Lilyhammer» har han signert norske artister til plateselskapet sitt og spilt i «Hotel Cæsar».

- Jeg kan bidra med mitt navn. Min mening er respektert, og jeg kan ta med norsk kultur til nye steder.

Van Zandt ser på seg selv som «verdens consigliere» (consigliere er tittelen på rådgivere i den amerikanske mafiaen journ.anm.).

«Lilyhammer»

• Mafia-serie med humoristisk tilsnitt.
• Steven Van Zandt, Marian Saastad Ottesen, Trond Fausa Aurvåg, Steinar Sagen, Sven Nordin, Kyrre Hellum og Fritjof Såheim har alle sentrale roller.
• Sendes på NRK i 2012 over åtte episoder

- Jeg gjør dårlige ting store, og store ting større.

- Janteloven ødelegger Og ønskelista til Van Zandt er lang. I tillegg til at han mener «Lilyhammer» har potensiale til å bli vist alle steder «Sopranos» har vært, deriblant USA, har han møtt en rekke norske artister han ivrer etter å få se på det internasjonale markedet.

- Noora Noor, Ingrid Olava, LidoLido og selvfølgelig bandene jeg har signert, som for eksempel Cocktail Slippers.

Multitalentet har kommet med musikalske råd til Ingrid Olava, og var nylig i studio med LidoLido.

Steven Van Zandt

• Bedre kjent som Little Steven
• Amerikansk musiker, sanger, plateprodusent og skuespiller.
• Spilte Silvio Dante, en av hovedrollene i «Sopranos».
• En del av Bruce Springsteens E Street Band.

- LioLido har jo også fått mye skryt av Stargate. Og Stargate er sannsynligvis de to nordmennene som får mest anerkjennelse i den internasjonale musikkbransjen.

Men til tross for at Van Zandt identifiserer nye norske talenter hvor enn han snur seg, er det noe som står i veien. Så iøynefallende har problemet vært, at amerikaneren har lært seg det norske ordet «janteloven» med nesten perfekt uttale.

- Norge klarer ikke å anerkjenne sine talenter. Det har jeg sett i mange år. Det å selge «Lilyhammer» til det internasjonale markedet var for eksempel ikke en prioritet.

- Dop ødelegger sex Dette ønsker Van Zandt altså å gjøre noe med. Men det er ikke den eneste ballen amerikaneren har i lufta. Han prøver også å stable på beina en nettside som skal gi nye musikere alt de trenger å vite for å etablere seg i en presset bransje. Agenter, managere, produsenter, arenaer. Alt skal inn i verktøykassa.

Disse artistene vil Little Stevens ha til utlandet:

Klikk for innhold

- Mitt råd til unge musikere er at de må ta håndverket sitt seriøst.

- Og hva er ditt råd når de endelig slår gjennom?

- Se opp for demonene. Alkohol og dop er et konstant problem. Du kan ha det moro, men begrens deg selv. Og dop og alkohol er ikke bra for mannfolkas sexliv. For damene derimot.., sier han og ler høyt.

- Avstand redder ekteskap Skuespilleren har fått med seg at stadig flere nordmenn snuser. Det skjønner han lite av.

FAVORITT: Ingrid Olava Brænd Eriksen. Foto: Mette Møller / Dagbladet
FAVORITT: Ingrid Olava Brænd Eriksen. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

- Hvis du insisterer på å snuse, så får vel det være greit, men da må i alle fall passe på at dama di også gjør det, sier Van Zandt og smiler.

Van Zandts fasinasjon for Norge har også ført til mange flyturer over dammen. Hver uke, ifølge ham selv.

- Hva syns kona di om at du er så mye borte?

FAVORITT: Noora Noor. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
FAVORITT: Noora Noor. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

- Jeg har funnet hemmeligheten for hvordan man får et ekteskap til å vare. Man må ha avstand, sier han og bryter ut i nok en høy latterkule.

FAVORITT: Peder Losnegård, bedre kjent som Lidolido (midten) i studioet til Jay-Z sammen med Stargate-duoen. Foto: Jonas Pettersen:
FAVORITT: Peder Losnegård, bedre kjent som Lidolido (midten) i studioet til Jay-Z sammen med Stargate-duoen. Foto: Jonas Pettersen: Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer