Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Feministikon langer ut mot #metoo:

- Hvis du sprer beina dine, er jeg redd det er som et samtykke

Germaine Greer mener kvinner som har «spredd beina» for å oppnå fordeler, har gitt samtykke.

KRITISK: Den kjente kvinnesaksforkjemperen Germaine Greer er ikke nådig mot #metoo-kampanjen. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
KRITISK: Den kjente kvinnesaksforkjemperen Germaine Greer er ikke nådig mot #metoo-kampanjen. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den verdenskjente australske kvinnesaksforkjemperen Germaine Greer (78) har gitt en uventet håndsrekning til Hollywood-produsent Harvey Weinstein og filmregissør Woody Allen.

I et intervju med australske The Sydney Morning Herald langer hun ut mot kvinnene som har kommet med anklager i forbindelse med #metoo-kampanjen.

Greer mener at kvinner som opplever seksuell trakassering må reagere umiddelbart.

Og selv om hun medgir at Harvey Weinstein har hatt stor økonomisk makt over kvinnene, mener hun at kvinnene har seg selv å takke:

- Hvis du sprer beina dine fordi han sier «hvis du er grei mot meg, skal jeg gi deg en filmrolle», da er jeg redd for at det er det samme som samtykke. Det er for seint å sutre nå, sier Greer.

- HAR SEG SELV Å TAKKE: Den verdenskjente australske kvinnesaksforkjemperen Germaine Greer (78) mener kvinner som føler seg trakassert av filmkjempen Harvey Weinstein har seg selv å takke. Foto: NTB Scanpix
- HAR SEG SELV Å TAKKE: Den verdenskjente australske kvinnesaksforkjemperen Germaine Greer (78) mener kvinner som føler seg trakassert av filmkjempen Harvey Weinstein har seg selv å takke. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg vil at kvinner skal reagere her og nå. Jeg vil at kvinnen som opplever at en mann tar på henne uten at hun ønsker det, skal si helt klart «stopp», sier feministen.

Hun står blant annet bak det kjente verket «Den kvinnelige evnukk» fra 1969.

MEKTIG: Artisten Halsey var en av talerne under «Women's March» i New York. Med dette mektige diktet forteller hun om sine opplevelser rundt seksuell trakassering og voldtekt, på en måte som har kapret oppmerksomheten til mennesker verden over. Video: Reuters Vis mer

- Bekymret

Greer kommenterte også anklagene mot filmskaperen Woody Allen, som er anklaget for å ha misbrukt sin datter Dylan Farrow da hun var syv år i 1992, skriver The Guardian.

- Det var 20 år siden, og du vil at han skal slutte å lage filmer nå? Det er kanskje en god idé fordi han er antageligvis ikke noe flink til det lenger, sier Greer.

Greer er også bekymret for at #metoo-kampanjen ikke vil virke etter hensikten, fordi kvinnene som nå har stått frem med sine historier vil møte for stor motstand fra pengesterke menn i rettsvesenet.

- Det kommer til å fortsette og fortsette (...) Jeg er virkelig bekymret for at kvinnene som har fortalt sine historier vil bli ødelagt. Fordi makt er makt, og de som protesterer er mennesker uten makt, sier Greer.

Møter motstand

Ikke uventet har feministens kommentarer vekket stor harme i sosiale medier.

- Dette er skammelig av Germaine Greer. Det er en utdatert oppfatning om at vi bare skal si stopp, når det aldri er så lett. Og hvordan skal vi reagere øyeblikkelig, inkludert en syv-åring? Hvordan kan en syv-åring slå tilbake? spør Twitter-brukeren Jane Merrick.

Mens den australske avisen The Sydney Morning Herald skriver i en kommentar på Twitter at Greers synspunkter er helt «utdaterte».

Unge feminister fortsetter kampen

Germaine Greer har også tidligere opprørt mange med sine synspunkter på transpersoner.

Greers nye kommentarer har nå satt i gang en debatt om forholdet mellom unge og gamle feminister. I en kommentar i The Guardian, påpeker Rhiannon Lucy Cosslett at #metoo er en arv etter feminister som Germaine Greer.

Hun påpeker at de fleste feminister i Greers generasjon ikke deler Greers synspunkter på #metoo og de unge feministene.

- Det er synd at kvinner som Greer, Cathrine Deneuve, Brigitte Bardot og Donna Karan ikke skjønner det (...) Men de er ikke representative. De kvinnene som ønsker å vinkle de nye feministene som en gjeng «snøflak», som blir lett krenket, deler lite med andre eldre kvinner jeg har møtt, sier Cosslett.

- Lik det eller ikke, Germaine, vi er din arv, og vi skal fortsette å kjempe. Det er synd at du ikke er på vår side, men heldigvis er det mange andre i din generasjon som er det, sier Cosslett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!