KOMMENTAR-MAGNET: Kommentarfeltene fylles av stemmer som heier fram Donald Trump og andre politikere på høyre fløy. Foto: Reuters / NTB Scanpix
KOMMENTAR-MAGNET: Kommentarfeltene fylles av stemmer som heier fram Donald Trump og andre politikere på høyre fløy. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Hvis du vil stoppe høyrepopulistene må du påpeke skrivefeilene deres!

I land etter land fosser politikere på høyre fløy fram på målingene. For de fleste av oss er det skremmende. 

Meninger

Men ikke for alle. For kommentarfeltene fylles av stemmer som heier fram Le Pen, Trump og Åkesson. Og mange av disse er vanlige folk med vanlige inntekter og vanlige hobbyer som lever vanlige liv. Det er denne alliansen mellom innvandringsfiendtlige politikere og vanlige folk som er aller mest skremmende for oss med høyere utdanning. Vi som hører på jazz, men ikke sånn jazz.

Mange av oss i skravleklassen – altså vi som fyller avisspaltene og frokostmøtene – har derfor lyst til å gjøre noe. Er du som meg, har du helt sikkert et behov for å komme med ditt lille bidrag til å snu den politiske utviklingen. Men da nytter det ikke å bare kritisere høyrepopulistene. Nei, da må du greie å få alle dem som stemmer på høyrepopulistene på bedre tanker. Og skal du få til det må du bygge tillit.

For å bygge tillit med folk som har lavere utdanning enn deg, med folk som av en eller annen grunn ikke har jobb i offentlig sektor, og som aldri har vært på kammermusikkfestivalen i Risør, er det bare en ting å gjøre: du må kritisere skrivefeilene deres!

For det er jo helt utrolig hva kommentarfeltfolket presterer av skrivefeil og grammatisk svikt. Det er ord delings feil og dobble konsonanter, sånn griner-av-glede-emojis overalt og en tegnsetting som er helt på vidda,,,, og hvorfor slutter de setningene med en serie kommaer,,,, hva er greia med det, egentlig .

Uansett, skal vi greie å bygge et slags fellesskap mellom oss – de smarte – og de som har gått «livets harde skole», så er vi nødt til å vise at vi er bedre enn dem. Og den beste måten å gjøre det på er å rakke ned på skrivefeilene deres.

Tenk på det neste gang en Facebook-bekjent deler eller kommenterer Gunnar Stavrums meninger om Arbeiderpartiet. Eller om innvandring. Eller om begge deler. Jeg vet, det er så lett å begynne å diskutere saksinnholdet. Men da går du rett i fella.

Ved å ta sleivete kommentarer på alvor, kan du plutselig bli nødt til å argumentere saklig med et menneske du er uenig med. Nei, da er det bedre å skrive et syrlig «Det heter ikke innvandrings poletikk. Sorry, men jeg greier ikke å ta deg seriøst når du ikke engang kan stave».

I tillegg til slike syrlige kommentarer, kan du dele saker fra amerikanske nettsteder som gjør narr av rettskrivinga til Donald Trump, kjøre en ironisk retweet av en gammel Bård Hoksrud-klassiker eller kanskje dele en pretensiøs kronikk av Jon Niklas Rønning der han forteller oss hvor dumme drosjesjåfører og dansebandmusikere er.

Husk, flere har påpekt at høyrepopulistenes støtte bunner i en sterk eliteforakt. Og hva er vel en bedre medisin mot denne eliteforakten enn at folk blir latterliggjort i kommentarfeltet?

Om 40 år, når vi lever under et eneveldig fasciststyre, vil barnebarna dine spørre deg hva du gjorde for å stoppe høyrepopulistenes frammarsj. Da skal du se dem i øynene og svare stolt: jeg gjorde narr av skrivefeilene deres.