Hvis en flodbølge var på vei mot huset ditt i full fart

- Hva ville du tatt med deg? lurer Mikael Niemi.

(Dagbladet:) - Egentlig er jeg en optimist, jeg har aldri slitt med depresjoner eller den slags, svarer Mikael Niemi på spørsmål om hvorfor den humoristiske forfatteren bak «Populærmusikk fra Vittula» plutselig skriver om skoleskyting og dommedagsscenarier.

- Men én ting har nok gjort bøkene mine mørkere. Døden kommer nærmere med alderen. To av mine venner har dødd av kreft, blant annet min beste venn og jaktkamerat. En svulst oppstår, og plutselig kan det være slutt på et år, sier han.  

- Da oppdager man nettopp det: livet er ikke evig, vi mennesker er så små. Jeg har blitt ydmyk overfor livet.

Demninger brister Dermed lot han de menneskeskapte demningene Vattenfall har satt opp i Lulevassdraget briste. De rolige vannlagrene blir til millionvis av kubikkmeter med livsfarlig «Fallvatten».  

- Jeg liker action som denne, og en situasjon som tvinger karakterene til å avgjøre hva som er aller viktigst for dem. Sånn som karakteren som har noen minutter til å raske med seg tre ting fra huset sitt. Hva hadde du tatt med deg? Det har jeg tenkt mye på, sier Niemi.

Han har bestemt seg for at det måtte blitt fotoalbumene med ungdomsbilder, dagboknotater og gamle båndopptak.

SYNDEFLOD: - Syndefloden i «Fallvann» er beviset på at selv om vi tror vi kan regulere et vassdrag, er det menneskeskapte alltid skjørt; det kan briste, sier en miljøbevisst Mikael Niemi. - Og en flodbølge er ingenting mot 3-4 graders global temperaturøkning, sier Niemi. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SYNDEFLOD: - Syndefloden i «Fallvann» er beviset på at selv om vi tror vi kan regulere et vassdrag, er det menneskeskapte alltid skjørt; det kan briste, sier en miljøbevisst Mikael Niemi. - Og en flodbølge er ingenting mot 3-4 graders global temperaturøkning, sier Niemi. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er det personlige man bryr seg om. Klær kan man bytte ut. Men i bildene mine og dagboksnotatene ligger det minner som er tapt for alltid om jeg mister dem.

Oppløser moralen En annen ting som opptar Niemi med katastrofen, er hvordan den oppløser vanlig moral. Eller skyller den vekk, som i «Fallvann».

- Både i studier fra flykatastrofer og Estonia-ulykken har man sett at folk deler seg i to grupper. Du har de som venter tålmodig og står i kø i flyoppgangen mens flyet styrter nedover, kanskje de til og med henter ut kofferten fra bagasjerommet. Også har du de som går inn i overlevelsesmodus, kanskje hopper over flyseter og - bokstavelig talt - tråkker over lik for å komme seg i trygghet, sier Niemi.

- Det man ser er at det er den siste gruppen som overlever. Da må de kanskje leve med skyldfølelsen. Men kan man egentlig fordømme hvordan folk handler når det står om å berge livet? Det er et vanskelig spørsmål.
 
Langrennsentusiast Siden Niemi er i Norge, vil han aller helst snakke om noe helt annet enn litteratur: langrenn! 53-åringen har stor respekt for Petter Northug og Marit Bjørgen, og har løpt Vasaloppet ti ganger.

- Jeg vant til og med bronse en gang!

For ti år siden løp han sammen med selveste Åsne Seierstad.

- Hun løp godt hun, sier han, selv om han lener seg frem og bekjenner at han var raskere.

Seierstad ble innlosjert hos Niemi, under radaren på alle journalistene. Men ordet spredte seg snart på bygda:

- «Bagdad-Åsa är i stan!» Niemi humrer.