ISLAMISME PÅ FRAMMARSJ: En demonstrasjon til støtte for president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AFP/ADEM ALTAN/Scanpix
ISLAMISME PÅ FRAMMARSJ: En demonstrasjon til støtte for president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AFP/ADEM ALTAN/ScanpixVis mer

Hvis Erdogan åpner gjerdet

Meninger

Den greske regjeringen ber EU om en plan B hvis den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan skulle bryte avtalen med EU om ikke å slippe flyktninger ut av landet og inn i EU. Det er tvilsomt om Hellas vil få noe svar. Grunnen er at det ikke finnes noe svar, andre enn de to som begge er politisk umulige; nemlig å ta imot alle som kommer, eller å stenge alle grenser.

Det er gode grunner til at avtalen som den tyske forbundskansleren Angela Merkel - og dermed EU - fikk med Erdogan i vinter, er EUs plan A. Avtalen har praktisk talt stanser flyktningstrømmen fra Tyrkia til Hellas. Det var langs denne ruta mer enn en million flyktninger kom til Europa i 2015. Det var disse flyktningene som skapte en nesten unntakstilstand i EU, med et flyktningapparat i Helles i kne, med innvandrerfiendtlige regjeringer i Sentral-Europa som gikk til ideologisk krig mot Merkel og hennes liberale linje. Men også i Tyskland fikk man nok. Merkel sank som en dupp på meningsmålingene, og etter at det viste seg at grupper av asylsøkere og innvandrere i stort omfang voldtok og trakasserte tyske kvinner i Köln nyttårsaften i fjor, var det stopp. Merkel dro til Tyrkia for å få en avtale med Tyrkia, som til tross for avtalens mange svakheter, trolig var den beste EU kunne få.

Det er denne avtalen som nå utfordres. Den utfordres av flyktningenes antall, det er nå 2, 7 millioner syriske flyktninger i Tyrkia, og minst en million fra andre land. Den utfordres av Tyrkias krav om visumfri adgang til EU, som var avtalens forutsetning, men som det nå stilles spørsmåltegn ved, fordi Erdogan ser ut til å bruke militærkuppet i juli som et påskudd til å slå seg opp som diktator. Og den utfordres av et kaldt politisk klima mellom Tyrkia og EU, der det siste utspillet er at Erdogan beskylder Vesten for å ha støttet kuppmakerne.

Sett fra Europa kan kan flyktningavtalen med Tyrkia rett og slett ikke bryte sammen. Flere millioner flyktninger nå, etter at vi ikke klarte å ta imot en million i fjor, vil føre til krise i EU, og i mange enkeltland i EU. Erdogan trenger ikke engang å sitte med kortene tett til brystet, han har alle kortene på hånda.