Hvis FBIs innblanding blir avgjørende, er helvete løs

Alle venter på dagens målinger.

KRITISK: Hillary Clinton og hennes medarbeidere har gått hardt ut mot FBI-sjef James Comey etter at han fredag gikk ut med opplysninger som kan påvirke utfallet av presidentvalget.  REUTERS/Brian Snyder      TPX IMAGES OF THE DAY
KRITISK: Hillary Clinton og hennes medarbeidere har gått hardt ut mot FBI-sjef James Comey etter at han fredag gikk ut med opplysninger som kan påvirke utfallet av presidentvalget.  REUTERS/Brian Snyder TPX IMAGES OF THE DAYVis mer
Kommentar

Greensboro, Nord Carolina (Dagbladet):

Enkelte har vært bekymret for at Donald Trump-militsen skulle storme Washington etter valget, slik de har lovet, men de har tross alt bare våpen og skjellsord. Det er mulig å slå ned.

Bare vent til det politiske blodbadet som kommer til å finne sted om FBI-sjefen Jim Comeys hodeløse innsmett i valgkampen sist fredag vil vise seg å snu valget og bane veien for president Trump. Det vil få Al Gores nederlag i Florida til å virke som en fredelig piknikk.

Demokratene er så glødende forbanna at talspersoner får Donald Trump til å virke sindig når han skal finne tilstrekkelige skjellsord for hva som har skjedd. Alt han har kommet opp med så langt er Watergate. Dette er verre enn Watergate sier han om bomben FBI slapp fredag om flere eposter som kan ha betydning for granskingen av Hillarys epostbruk. Trolig har han sett filmen med Robert Redford og Dustin Hoffman og vet at Watergate er skikkelig ille.

Men Trump har ikke så mye ammunisjon igjen etter å ha kalt Hillary for historiens mest korrupte og kriminelle i månedsvis allerede og de siste ukene har villet kaste henne i fengsel, så hva kan han si som er verre enn det?

Da Trump holdt et av sine valgmøter i Las Vegas i går ettermiddag, delte han scene med evangelisten Wayne Allyn Root - forfatter av boka «Angry white male» - som oppildnet publikum med fantasier om at Hillary og hennes rådgiver Huma Abedin endte sine dager som i filmen «Thelma og Louise», utfor et stup i Grand Canyon. Publikum jublet.

Trump selv har ymtet om at folk som er veldig for 2. Amendment og retten til å bære våpen, kan gjøre et eller annet, eller så kan Secret Service la være å beskytte henne en dag, hvem vet hva som vil skje. Men stort sett lar han andre ønske livet av Hillary sånn rent offisielt, det skal han ha.

Midt i denne sydende gryta av sjikane, drapstrusler og splid, skrur FBI-sjef James Comey opp temperaturen enda noen hakk. Han bryter med regelen om at FBI ikke skal annonsere noe som kan innvirke på valget de siste 60 dagene av valgkampen, en hvilken som helst valgkamp, men aller minst et presidentvalg. Han går mot sjefene sine i justisdepartementet som ikke ville at han skulle informere Representantenes hus om en pågående etterforskning, fordi det er høyst uvanlig og truer rettssikkerheten.

Mye tyder på at Comey opptrer helt på egen hånd og i strid med både etatens kutyme og sine overordnete. For sikkerhets skyld er han republikaner. Da hadde han vel en svært god grunn? Han er en heroisk varsler? Han må ha oppdaget at koden til atomprogrammet var på avveie, eller at Hillary i en e-post til Huma Abedin innrømmer at, ja, det var jeg som startet IS, slike ting som velgere trenger å vite før de går til urnene.

Nei, Comey, som tok avgjørelsen om å gå ut kort etter å ha blitt informert om det nye funnet av agenter som etterforsket en annen sak, aner ikke hva som er i epostene. De kan være helt ubetydelige og hverdagslige, de kan være duplikater av eposter FBI allerede har, eller de kan være en handleliste. Men Comey ser ikke bort fra at de kan ha tilknytning til den tidligere granskingen, selv om epostene verken kommer fra Hillarys server, er sendt fra henne eller skjult av henne, ifølge flere mediers kilder i FBI.

Fortsatt forvirret? Ja, det er ikke bare amerikansk presse, men også jurister, departementet og andre eksperter, som blant annet en av påtalemyndigheten i Watergate-saken som sier det som skjer er helt uhørt. Selv ikke J. Edgar Hoover ville funnet på noe liknende.

Før noen iler til og sier at Hillary har seg selv å takke, så, ja, granskingen viste at daværende utenriksminister Hillary Clinton hadde vært skjødesløs da hun brukte en privat server til jobbmail. Det er ingen unnskyldning at andre hadde gjort det før henne, og hun burde ha vært raskere til å innrømme feil og lagt saken død. Mange i leiren hennes forbanner henne for det, viser lekkasjer fra Wikileaks fra e-poster hacket av russere; kanskje også henne selv når hun tenker seg om.

Men dette er noe annet. FBI går ut midt i en dramatisk valginnspurt og rett inn i den mest betente anklagen mot den ene presidentkandidaten, at hun har rotet med e-poster som utenriksminister og derfor ikke er til å stole på. Det har vært kjernen i Donald Trumps angrep mot Hillary, og den ene ammunisjonen han har som gjør skade også hos Hillarys velgere. Hans egne velgere trenger ikke overbevises ytterligere.

Donald Trump har likevel ikke klart å få så mye ut av e-postene. Inntil fredag var tvert imot hans vinkling at FBI er korrupt som renvasket Hillary tidligere i sommer. Nå triumferer han; FBI har hørt på meg. FBI-folk har gjort opprør mot den store sammensvergelsen. Kanskje er ikke systemet så rigget som jeg trodde, sier han nå.

Hva vil det bety? Det får vi vite i løpet av dagene fremover, kanskje allerede i de første målingene mandag formiddag. Hillary Clinton hadde i forrige uke en så klar ledelse at de fleste spådde kampen var over. Lokale republikanere kjørte reklamer som erkjente nederlaget i presidentvalget og ba velgerne stemme på dem til Kongressen for å holde Hillary i øra. Trump-leiren sluttet å samle inn penger og begynte i stedet å snakke om oppgjøret med eget parti etter valget. Trump begynte så smått å lansere en ny TV-kanal for å kunne snakke enda friere.

Det var der valget sto før Jim Comey valgte å gå ut med et kryptisk brev som utløste en flom av spekulasjoner om den ledende kandidaten. De siste målingene før FBI-bomben fredag viste at Donald Trump tok innpå. Det vil si, han gjorde fremskritt, mens Hillary Clinton holdt stand. Det var ventet, men utløste likevel ny spenning i valgkampen, særlig i kampen om flertallet i Senatet.

Nå har FBI rotet det til. De har sparket Hillary i skinnleggen på oppløpssiden, og om hun snubler på de siste meterne, vil mistanken alltid være der, at det var Jim Comey og FBI som ødela løpet. Donald Trumps beskyldninger om at systemet er rigget, at det finns en gigantisk sammensvergelse som i følge en av hans siste tweets igår også inkluderer twitter, Google og Facebook, virker å ha forgiftet hele den politiske sfæren.

Hvis FBI-sjefen rykket ut i et forsøk på å motbevise slike påstander, har det hatt motsatt effekt. Stemningen er bare blitt enda giftigere.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.