Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hvis hatet mot kultureliten er det som skal til for å samle folket til kamp for å bevare distriktene: Kjør på

HELGEKOMMENTAREN: En støtteerklæring fra et medlem av kultureliten til folk flest der ute, hvor jeg legger meg flat og sier kjør på. Med statistikk.

FLU HARTBERG
FLU HARTBERG Vis mer
Meninger

Som en av de der inne, det vil si her inne, det vil si i Oslo, kan jeg bare beklage. Vi er ikke sånn alle sammen. Jeg bryr jeg meg en hel del om hvordan det står til der ute, og vi er flere som har det sånn. Vi har forsøkt å snakke med Jan Tore Sanner og Vidar Helgesen og andre her inne. De hører ikke på dere, har vi tenkt, men kanskje de hører på oss, vi er tross alt her inne. Dessverre kom også vi til kort. I stedet har de fortsatt å strupe distriktene.

Posten stanset med lørdagsombæring, og staten overlot til selskapet Kvikkas å distribuere lørdagsavisene, siden Kvikkas kjenner en fyr med bil. Kommunene skal slås sammen, sånn at det angivelig blir lettere å få tak i en ergoterapeut i kommunen hvor du bor. I stedet for å måtte kjøre en time til nabokommunen for å få behandling, kan du nå kjøre en time i samme kommune. De der inne har bestemt at det skal være ulv der ute. (Vi som både sympatiserer med bygdefolk og er medlem av Naturvernforbundet, mener at politikerne bør jobbe for en løsning som alle er fornøyd med, både sauebønder, elgjegere og ulv. Om nødvendig: Noe med en mur.)

Politikontorene blir lagt ned, sånn at politiet i stedet for å sitte og gumle smultringer på et lunt kontor heller skal kjøre rundt i regionen sin og dermed være på åstedet allerede før noe har skjedd. Angivelig. Hvis jeg hadde bodd der ute, hadde jeg trolig tenkt som dere. Jeg hadde følt at jeg bor på et sted som de der inne gjør alt de kan for å avvikle. Derfor er det naturlig at Senterpartiet går voldsomt – eller i hvert fall tydelig – fram på meningsmålingene.

Det er som del av denne store bevegelsen i folkemassen at Marit Arnstad tidligere i år sa til ABC Nyheter: – Jeg er lei av at miljøeliten stempler oss som klimaverstinger!

Hun tok avstand fra Cicero, UiOs senter for klimaforskning, som hadde laget en liste over hvor store kutt i utslippene av klimagasser de respektive partienes budsjettforslag ville føre til. Senterpartiet havnet nederst på lista. Det var dette som fikk Arnstad til å slå tilbake, både med at hun er lei og at de som hadde laget lista var elite. (Dessuten, sa hun, kommer politisk uenighet mellom partiene i veien for gode tiltak. Blant annet har Sp lagt fram flere gode klimaforslag som ikke har fått støtte fra de andre. Klimapolitikken kommer ingen vei når Sp står alene om å være enig.)

Det er viktig å ta avstand fra eliten, ettersom den som tar mest avstand fra eliten, vinner. Det er derfor Sylvi Listhaug er statsråd. Hvis det finnes én ting hun har lært oss, så er det dette. Det er motstand mot eliten som får folk til å stemme mot hovedsteder og privilegier, for utmeldinger og murer. I den anledning kan det være interessant å se på hvordan vi bruker elitebegrepet. For å spare faktasjekknettstedet faktisk.no for arbeid, har jeg sjekket fakta selv. Dette er hva man får opp når man søker på ordet «eliten» sammen med et utvalg andre ord.

1. kultureliten: Omtrent 65 800 resultater

2. finanseliten: Omtrent 14 000 resultater

3. «den politiske eliten»: Omtrent 11 600 resultater

4. miljøeliten*: Omtrent 8 410 resultater

5. langrennseliten: Omtrent 6 710 resultater

6. feministeliten: Omtrent 3450 resultater

7. Oslo-eliten**: Omtrent 1820 resultater

8. «den sosiale eliten»: Omtrent 912 resultater

9. «den akademiske eliten»: 435 resultater

Det er ikke gitt at kultureliten er så mye viktigere enn de andre elitene at det er den vi bør snakke mest om, i hvert fall ikke 4,7 ganger oftere enn den neste eliten på lista.

Ingen sier «kultureliten» med beundring. Det er et ord man bruker for å uttrykke sin avsky overfor folk som tror de er noe, fordi de kan sånt som ingen trenger å kunne. Alle hater vi tynne folk med svarte klær og kule briller, folk som kan se på et kunstverk og si «hm» i stedet for å gå nærmere og se hva det heter eller hva det koster. Selv de av oss som er sånn, hater seg selv. Likevel tyder tallene på at det norske folk er uforholdsmessig opptatt av kultureliten. Du kan si mye stygt om den, men det er ikke kultureliten som slår sammen kommuner. Tvert imot, kultureliten er prinsipielle tilhengere av alt som er upraktisk og dyrt og må dekkes av skattebetalernes penger. Hvis hatet mot kultureliten likevel er det som skal til for å samle folket til kamp for å bevare distriktene: Kjør på.

Så til dere der ute: 13 % oppslutning om Senterpartiet er bare begynnelsen. Ethvert flertall begynner som mindretall. Dette kan være det som skal til for å innføre et reelt folkestyre her i landet, og når det skjer: Stakkars eliten.

*Jeg vet fortsatt ikke hva miljøeliten betyr, men jeg mistenker at det er de som jobber i organisasjoner som vil at vi slutter å bruke fossilt drivstoff til tross for at det er mer igjen under Nordpolen. «Fossilt drivstoff-eliten» gir ikke et eneste resultat. «Klimaverstinger» gir omtrent 12 300 resultater.

**«de der inne» gir omtrent 50 000 resultater.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media