Hvis Høyre mener at Ap ikke er demokratisk, hva er vi da?

Vi ber Høyres Ingebjørg Folgerø hjelpe oss å finne en merkelapp.

Demokratisk eller ikke: Hvis Ap i Stavanger er udemokratiske, gjelder det ikke også Høyre i Oslo?, spør Dag Svihus. Foto: Privat.
Demokratisk eller ikke: Hvis Ap i Stavanger er udemokratiske, gjelder det ikke også Høyre i Oslo?, spør Dag Svihus. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en noe nedlatende og belærende tone påstår Ingebjørg S. Folgerø (H) i en artikkel i Dagbladet at Stavanger Arbeiderparti ikke er demokratisk. Litt rar påstand fra Høyre, et parti som i sin tid stemte mot allmenn stemmerett og stemmerett for kvinner. Men la nå det være.

Saken handler om noe litt teknisk, nemlig forhåndskumulering av listekandidater i Stavanger Ap. Først av alt, jeg kan forsikre Folgerø om at alt som er skjedd i nominasjonsprosessen i Stavanger er trygt og godt innenfor norske lover, og har skjedd i fred og fordragelighet i nominasjonskomiteen. På samme måte som det sikkert skjedde i Oslo Høyre, da de også forhåndskumulerte ti kandidater. Er da også Oslo Høyre udemokratiske? Men kanskje er det helt naturlig at det som er demokratisk i Oslo er udemokratisk i Stavanger.

Hvis Folgerø likevel mener at Stavanger Ap ikke er demokratisk, hva er vi da? Nå er ikke jeg statsviter, men et parti som ikke er demokratisk må da være noe. Er vi et kalifat, et anarki, et aristokrati, et despoti - eller et teokrati? Vi vil gjerne være noe, og ber om Folgerøs hjelp til å finne en passende merkelapp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.