Demokratisk eller ikke: Hvis Ap i Stavanger er udemokratiske, gjelder det ikke også Høyre i Oslo?, spør Dag Svihus. Foto: Privat.
Demokratisk eller ikke: Hvis Ap i Stavanger er udemokratiske, gjelder det ikke også Høyre i Oslo?, spør Dag Svihus. Foto: Privat.Vis mer

Hvis Høyre mener at Ap ikke er demokratisk, hva er vi da?

Vi ber Høyres Ingebjørg Folgerø hjelpe oss å finne en merkelapp.

Meninger

I en noe nedlatende og belærende tone påstår Ingebjørg S. Folgerø (H) i en artikkel i Dagbladet at Stavanger Arbeiderparti ikke er demokratisk. Litt rar påstand fra Høyre, et parti som i sin tid stemte mot allmenn stemmerett og stemmerett for kvinner. Men la nå det være.

Saken handler om noe litt teknisk, nemlig forhåndskumulering av listekandidater i Stavanger Ap. Først av alt, jeg kan forsikre Folgerø om at alt som er skjedd i nominasjonsprosessen i Stavanger er trygt og godt innenfor norske lover, og har skjedd i fred og fordragelighet i nominasjonskomiteen. På samme måte som det sikkert skjedde i Oslo Høyre, da de også forhåndskumulerte ti kandidater. Er da også Oslo Høyre udemokratiske? Men kanskje er det helt naturlig at det som er demokratisk i Oslo er udemokratisk i Stavanger.

Hvis Folgerø likevel mener at Stavanger Ap ikke er demokratisk, hva er vi da? Nå er ikke jeg statsviter, men et parti som ikke er demokratisk må da være noe. Er vi et kalifat, et anarki, et aristokrati, et despoti - eller et teokrati? Vi vil gjerne være noe, og ber om Folgerøs hjelp til å finne en passende merkelapp.

Folgerø sier at Høyre i Stavanger nå vil ha rullerende barnehageopptak. Til tross for at de i sitt program ikke sier et kvekk om dette (kanskje ikke så veldig demokratisk å forvirre velgerne på denne måten). Har hun sjekket med resten av partiet sitt? Vi i Ap har som nevnt programfestet to barnehageopptak, og har fått smekk på hånden av Høyre for dette på grunn av kostnader. Betyr det nå at Høyre vil bruke lokale midler til flere opptak?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.