KAN HJELPE «KON-TIKI»:  Liv Ullmann kan ikke si om hun har gitt sin Oscar-stemme til «Kon-Tiki». Da blir hun kasta ut av den eksklusive Oscar-klubben hun er medlem i. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAN HJELPE «KON-TIKI»: Liv Ullmann kan ikke si om hun har gitt sin Oscar-stemme til «Kon-Tiki». Da blir hun kasta ut av den eksklusive Oscar-klubben hun er medlem i. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Hvis jeg sier hva jeg har stemt, så blir jeg kasta ut

Liv Ullmann er medlem i den eksklusive Oscar-klubben.

(Dagbladet): Medlemmene av den eksklusive klubben «Academy of Motion Picture Arts and Sciences» har rundt 6000 medlemmer. Hvert år stemmer de på hvem de mener skal stikke av med de gjeve Oscar-statuettene.

Et av medlemmene i den myteomspunnede klubben er Liv Ullmann.

- Ja, jeg er medlem. Jeg tror jeg er den eneste nordmannen som er det, sier Liv Ullmann til Dagbladet.

Hemmelig stemming
Men om hun har stemt på den norske Oscar-håpet «Kon-Tiki», det har hun ikke lov til å fortelle om.

- Det kan jeg ikke si noe om. Det er hemmelig. Hvis jeg hadde sagt det så hadde jeg blitt kasta ut av akademiet. Det er en streng regel som sier at vi ikke kan fortelle hvilken film vi har stemt på, sier Ullmann, og legger til:

- Men da jeg så filmen i Haugesund ga jeg sterkt uttrykk for at det er en fantastisk film. Både regissørene og skuespillerne har gjort en strålende prestasjon.

- Håper på rød løper
Ullmann er nå aktuell med forestillingen «Onkel Vanja» på Nationaltheatret, som hun har hatt regien på. I en av hovedrollene spiller Anders Baasmo Christiansen, som også spiller i «Kon-Tiki». Han står på scenen på Nationaltheateret i kveld, og reiser til Los Angeles i morgen.

- Jeg håper de får gå på den røde løperen. Det er en fantastisk følelse, som jeg virkelig unner dem, sier Ullmann.

GODE VENNER: Liv Ullmann har hatt regien på «Onkel Vanja» som går på Nationaltheatret nå, der Anders Baasmo Christiansen har en av hovedrollene. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
GODE VENNER: Liv Ullmann har hatt regien på «Onkel Vanja» som går på Nationaltheatret nå, der Anders Baasmo Christiansen har en av hovedrollene. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Oscar-kappløpet starter med en innledende runde, der de ulike faggruppene innad i akademiet nominerer sine egne. Skuespillere nominerer skuespillere, regissører nominerer regissører.

Etter at de nominerte er klart, kan alle i akademiet stemme på hvem de mener fortjener prisen.

Reglene for beste fremmedsspråklig film er derimot litt annerledes, der egne tverrfaglige komiteer nominerer. Etter nominasjonsprosessen er over kan alle medlemmer i akademiet stemme, men det er et krav at alle som avgir stemme må dokumentere at de har sett alle de nominerte filmene på en kinovisning.

18.10.2012 OSLO. Nationaltheatret, Liv Ullmann og Anders Baasmo Christiansen.
Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet
18.10.2012 OSLO. Nationaltheatret, Liv Ullmann og Anders Baasmo Christiansen. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet Vis mer