Vigdis Hjorth vant Bokhandlerprisen 2016

- Hvis jeg skulle skrive min historie, ville jeg kalt hovedpersonen for Vigdis Hjorth, ikke Bergljot

Sier Vigdis Hjorth (57). Romanen hennes «Arv og miljø» startet i høst en heftig debatt om virkelighetslitteratur.

VINNER: Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for «Arv og miljø». Romanen har skapt høstens litteraturdebatt, men Vigdis Hjorth mener det er merkelig at noen vil koble hendelsene i romanen til forfatterens liv. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VINNER: Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for «Arv og miljø». Romanen har skapt høstens litteraturdebatt, men Vigdis Hjorth mener det er merkelig at noen vil koble hendelsene i romanen til forfatterens liv. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Det må gå an å skrive om, og tematisere den private sfæren i en roman, uten at mitt privatliv skal hentes fram.

Vigdis Hjorth rister på hodet. Hun lar hun seg intervjue på Litteraturhuset i Oslo der hun akkurat har mottatt Bokhandlerprisen 2016 for romanen «Arv og miljø». Ansatte i bokhandlere over hele landet har stemt fram boka som sin favoritt, og romanen er allerede trykket i tredje opplag.

Forfatteren selv er mer enn klar over debatten som har rast siden boka ble lansert. Nemlig den om forholdet mellom fiksjon og virkelighet i skjønnlitteraturen.

Og grunnen: Anmeldere mener Hjorths hovedperson Bergljot ligner mistenkelig på forfatteren selv. Hun har venner og familie og en historie som ligner hennes egen. I tillegg: Bergljot er blitt misbrukt av sin far som barn.

Vet hva hun gjør

- Virkelighetsdebatten har vært til stede så lenge det er blitt skrevet romaner, og den tar opp etisk interessante og viktige problemstillinger. Men disse problemstillingene kommer ikke overraskende på forfattere og forlagshus, vi diskuterer dette stadig, sier Hjorth.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer