Vigdis Hjorth vant Bokhandlerprisen 2016

- Hvis jeg skulle skrive min historie, ville jeg kalt hovedpersonen for Vigdis Hjorth, ikke Bergljot

Sier Vigdis Hjorth (57). Romanen hennes «Arv og miljø» startet i høst en heftig debatt om virkelighetslitteratur.

VINNER: Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for «Arv og miljø». Romanen har skapt høstens litteraturdebatt, men Vigdis Hjorth mener det er merkelig at noen vil koble hendelsene i romanen til forfatterens liv. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VINNER: Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for «Arv og miljø». Romanen har skapt høstens litteraturdebatt, men Vigdis Hjorth mener det er merkelig at noen vil koble hendelsene i romanen til forfatterens liv. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): - Det må gå an å skrive om, og tematisere den private sfæren i en roman, uten at mitt privatliv skal hentes fram.

Vigdis Hjorth rister på hodet. Hun lar hun seg intervjue på Litteraturhuset i Oslo der hun akkurat har mottatt Bokhandlerprisen 2016 for romanen «Arv og miljø». Ansatte i bokhandlere over hele landet har stemt fram boka som sin favoritt, og romanen er allerede trykket i tredje opplag.

Forfatteren selv er mer enn klar over debatten som har rast siden boka ble lansert. Nemlig den om forholdet mellom fiksjon og virkelighet i skjønnlitteraturen.

Og grunnen: Anmeldere mener Hjorths hovedperson Bergljot ligner mistenkelig på forfatteren selv. Hun har venner og familie og en historie som ligner hennes egen. I tillegg: Bergljot er blitt misbrukt av sin far som barn.

Vet hva hun gjør

- Virkelighetsdebatten har vært til stede så lenge det er blitt skrevet romaner, og den tar opp etisk interessante og viktige problemstillinger. Men disse problemstillingene kommer ikke overraskende på forfattere og forlagshus, vi diskuterer dette stadig, sier Hjorth.

- Dette er min 32. roman. Jeg vet hva jeg holder på med.

- Ser du at leseren kan knytte Bergljots erfaringer med sin far, til din far?

- Det var et underlig spørsmål å stille en romanforfatter. Jeg kan ikke skjønne at noen kan gjøre denne koblingen. Det er som å stille en forfatter som skriver om mord, spørsmål om hun har drept noen.

Vigdis Hjorth sukker. Hun har ikke ønsket å snakke noe særlig om denne debatten. Hun mener forfattere bruker seg selv og egne erfaringer når de skriver, men at de ikke må ha erfart alt de skriver om.

- Vi kan ikke la være å skrive om vanskelige temaer fordi noen kan lage slike koblinger. Men egentlig tror jeg ikke forfattere lar seg skremme. Det der er noe kritikere driver på med. Det skjer i avisene. Å prøve å dra slutninger om at det som skjer i en roman, må være forfatterens opplevelser, er feil måte å møte fiksjonsuniverset på.

Det ubehagelige

Med «Arv og miljø» har Hjorth ønsket å rette oppmerksomheten mot et tema ingen vil se. Det ubehagelige man ikke vil snakke om. Incest.

SKRIVER OM SMERTEN: - Jeg vil være en stemme for de stemmeløse, sier Vigdis Hjorth som fikk prisen overrakt av kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland (H). Foto:Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SKRIVER OM SMERTEN: - Jeg vil være en stemme for de stemmeløse, sier Vigdis Hjorth som fikk prisen overrakt av kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland (H). Foto:Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har holdt mange skrivekurs for Kirkens Bymisjon, for mennesker med ulike utfordringer. Jeg har sett hvor vanskelig det er å sette ord på vonde erfaringer man har båret på alene. Lenge. Og hvor mye det betyr når man først greier det.

Hjorth har fått tilbakemeldinger fra leserne av «Arv og miljø». Lesere som har følt hun skriver om dem.

- De trenger ikke ha opplevd det samme som Bergljot. Det handler om smerten med å leve med en historie som skal ties ihjel, eller skyves under teppet så fasaden ikke ødelegges.

Hun har hørt historiene og vet at smerten ikke forsvinner samme hvor mye man prøver å glemme.

- Den finnes der likevel. I familiene. Og til slutt, når man skal feire jul, kan man ikke snakke om andre temaer enn været, sier hun og legger til:

- Hvis jeg skulle skrive min historie, ville jeg kalt hovedpersonen for Vigdis Hjorth, ikke Bergljot.